Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Příjmy obcí na Liberecku dál klesají, někde ruší investice

Příjmy měst a obcí dál klesají. Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku dosahuje propad až 17 procent. Třeba v Chrastavě se rozhodli omezit některé investice. Pokud bude propad daňových příjmů pokračovat v dalších měsících podobným způsobem, bude městu na konci roku chybět 15 milionů korun.

Zatímco loni získala šestitisícová Chrastava za leden až březen z daní 16,25 milion korun, letos je to o 2,74 milionu méně. "Poslední březnová tranše už byla vyšší než ta loňská, což může být signálem, že se příjmy v dalších měsících zlepší," řekl starosta. Přesto už v dubnu půjde do zastupitelstva návrh na zrušení plánovaného nákupu nového zametacího stroje za 2,5 milionu korun. "V tuto chvíli není jasné, zda na něj budeme mít," řekl chrastavský starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). Pro případ, že by se výběr daní nezlepšil, vypsalo město veřejnou soutěž na 16milionový úvěr na financování investičních akcí.

O 15 procent nižší než loni jsou daňové příjmy v Jablonci nad Nisou. Zatímco loni statutární město za první tři měsíce získalo více než 116 milionů korun, letos to bylo jen necelých 99 milionů korun. "Pokud by to, co se stalo teď během těchto tří měsíců, mělo pokračovat a měl by to být trend, znamená to, že by nám na konci roku v rozpočtu chybělo 55 milionů korun," řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Pokud se situace nezmění, chce už v květnu zastupitelům předložit návrh, jak korigovat výdaje. Restrikce se podle něj nebudou týkat akcí, na něž už město uzavřelo smlouvy, vystavovalo by se totiž sankcím.

Výrazný propad příjmů zaznamenal i Liberecký kraj. "Ve srovnání s loňským prvním čtvrtletím chybí v rozpočtu 82,6 milionu korun, to je bezmála o 14 procent méně, jsou to nejnižší příjmy za tři roky," řekl ekonomický náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové). Chod kraje podle něj chybějící peníze neohrozí. "Na účtech máme 830 milionů, příjmy nám ale budou chybět při předfinancování projektů, na něž jsme získali dotace z EU, potřebujeme na ně 319 milionů," uvedl. Pokud se příjmy nezlepší, bude si podle něj muset kraj zřejmě půjčit. Akce nelze odložit nebo prodloužit, musí být hotové ještě letos.

Stotisícovému Liberci chybí kvůli nižším daňovým příjmům ve srovnání s loňským prvním čtvrtletím v rozpočtu 39 milionů korun, což představuje propad o 15 procent. "Statutární město vyvažuje dosavadní propad příjmů svými rezervami. Komplikace to ale samozřejmě je. Jestliže bude propad daňových příjmů dál pokračovat, bude muset město sáhnout k úsporným opatřením. Pravděpodobně již na dubnovém zastupitelstvu budeme jednat o plošných úsporách napříč odbory magistrátu ve výši dvou procent rozpočtu. Obyvatelé Liberce by naše případné úspory neměli ale zatím nijak pocítit," řekl náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Přestože ekonomika roste, příjmy státu na počátku letošního roku klesly. Podle nedávných informací ministerstva financí byly celkové příjmy rozpočtu ke konci března meziročně téměř o deset miliard nižší než loni. Dosáhly 314,46 miliardy korun, což představuje pokles zhruba o tři procenta. Největší meziroční pokles vykázalo inkaso spotřební daně z tabákových výrobků, které se propadlo o 29 procent na 31,5 miliardy korun. O 14 procent méně se vybralo na DPH, jen 51,7 miliardy korun. "U inkasa DPH, které je hlavním zdrojem daňových příjmů obcí a krajů, lze na konci roku očekávat minimálně dosažení výše dané rozpočtem, což bude znamenat dosažení očekávaných příjmů i pro obce a kraje," uvádí zpráva ministerstva. Starostové tomu však zatím moc nevěří.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberecký kraj, rozpočet, Chrastava, Liberec, Starostové a nezávislí, Michael Canov, Starostové pro Liberecký kraj, Evropská unie, Jan Korytář, Miloš Vele

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příjmy obcí na Liberecku dál klesají, někde ruší investice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.