Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Projděte se starým Libercem. V modelu Petra Meyera

Mladý student aplikované geografie liberecké univerzity jako část své bakalářské práce vytvořil 3D model historického centra Liberce z přelomu 19. a 20. století. Každý objekt trval zhruba osm hodin a Petr některé dny modeloval i čtrnáct hodin. Co z jeho skoro půl roční práce vzniklo a co všechno to obnášelo, zjistíte z našeho rozhovoru.

Vypadá to, že se od mých časů peďák změnil, na které katedře se takové téma zpracovává?

Na katedře geografie. Ač se může dílo zdát čistě historického charakteru, jsou v něm obsaženy i vědní disciplíny jako kartografie a geoinformatika, které jsou pevně spjaty právě s geografií.

Jak jste si vlastně tohle téma vybral? Byl to váš nápad?

Musím se přiznat, že téma mé bakalářské práce jsem si nevybral sám. Měl jsem jasno pouze v tom, že chci zpracovávat téma z oborů kartografie nebo geoinformatika. Tím vedla moje cesta k panu Mgr. Jiřímu Šmídovi, Ph.D., který mi toto téma nabídnul. Během pár vět, ve kterých zazněla věta "vytvořit 3D model historického Liberce" jsem měl jasno, že to je přesně to, chci dělat. Dříve jsem nikdy s 3D modelováním nepracoval, byla to tedy i určitá výzva.

Projděte se starým Libercem na videu Petra Meyera

Proč zrovna model Liberce z přelomu století?

Liberec se v té době začal celkem významně proměňovat jak z pohledu vizuálního tak prostorového a začal se přibližovat "dnešnímu" stavu. Jevilo se tedy více zajímavé vytvářet něco co dnešní oči "Liberečanů" a lidí, kteří se o Liberec zajímají, tolik neznají. O tom, jak se město výrazně změnilo, by však pohovořili více odborníci z řad historie nebo urbanismu něž-li já, student geografie.


Vypadá to tak hezky jednoduše, ale musí za tím být spousta práce s přípravou, se sběrem dat a podobně? Je to třeba o sezení v archivu, nebo o čem?

Máte pravdu, je zatím opravdu hodně práce, a když se s tím spojí i to, že vás to baví, je to bohužel ještě delší. Časově bych to rozdělil na 2 nejnáročnější etapy, a to sběr dat a samotné modelování. Cílem sběru dat byly staré plány, fotografie, pohlednice a mapy. V praxi to pak vypadá tak, že trávíte nesmírně mnoho času ve státním okresním archivu, archivu stavebního úřadu, severočeském muzeu a knihovně. Přehrabujete se v množství historických materiálů, hledáte, a pokud najdete, vše dokumentujete (fotografie) pro následné 3D modelování. Sběr dat trval zhruba 2-3 měsíce.

Jak dlouho takové modelování trvá, jaký čas jste strávil nad vytvořením jedné budovy? Musí to být hodiny a hodiny, ne.

3D modelování trvalo zhruba 3 měsíce a jeden objekt byl vytvořen odhadem tak za 8 hodin. Celková doba modelování mě samozřejmě také velmi zajímala. Tak jsem si ze začátku psal kolik hodin jsem na tom denně ztrávil, ale s přibývajícím úbytkem morálky jsem na to zkrátka zapomněl. Některý dny jsem modeloval i 14 hodin denně, tak to člověku občas z hlavy něco vypadne .

Samotný model se pak vytváří v nějakém programu?
Jako modelovací program byl vybrán SketchUp 8. Je to program, který je primárně určen pro tvorbu 3D objektů budov do aplikace Google Earth.

Pro mě, jako pro laika, je to hezká procházka starým Libercem, jaké je další využití práce? S jakým záměrem jste práci vytvářel?

Samotná vizualizace města ve formě videoukázky je pouze jedna část bakalářské práce. Bakalářská práce dále poskytuje přehled možných metod 3D modelování s podrobnějším popisem použitého texturovaného 3D modelování, zdrojů dat, správu 3D objektů v GIS software ESRI, ArcGIS 10.0 a připojení prostorových a neprostorových dat. 3D model byl následně prezentován ve vybraných institucích, který mají potenciál pracovat s historickými 3D objekty.

Chystáte třeba něco podobného dalšího?

Přiznám se, že mě to nesmírně chytlo a rád bych model rozšířil, co to jen půjde, ale není to lehká záležitost. Jelikož zde končím bakalářské studium a pokračuji na navazující studium mimo Liberec, budu mít volného času ještě méně. Na tento model bylo času "poměrně" dost, ale za cenu toho, že jsem si v předchozích semestrech vzal více předmětů, abych v posledním ročníku měl na bakalářskou práci více času. Přece jenom jsem poměrně aktivní člověk a spolu se studiem, kapelou a brigádami toho času na nějaké větší modelování nezbývá. Nicméně pokud si čas najdu, tak do něčeho podobného určitě půjdu a rád.

Autoři

Štítky meyer, Liberec, model, modelování, studium, historické jádro města, Google Earth

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projděte se starým Libercem. V modelu Petra Meyera  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.