Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První skupina amerických vojáků dorazila do kasáren v Liberci

První část konvoje amerických vojáků, který přijel do České republiky z Polska přes hraniční přechod Harrachov na Semilsku, dorazila kolem dnešních 18:15 do Liberce. Před kasárnami, v nichž Američané přenocují, na ně čekaly tisíce lidí. V kasárnách stráví noc 180 vojáků a skoro 40 obrněných transportérů Stryker a vozidel Humvee.

Přes hraniční přechod v Harrachově projela první skupina této části konvoje až krátce před 17:00. Američané, které tam vítaly desítky lidí, měli původně překročit hranici už dopoledne. Mnozí lidé, kteří chtěli vojáky s technikou vidět, čekání přes den vzdali. Nakonec jich zbyla podle odhadů asi polovina.

Konvoj měl původně přejet hranici v 10:30, pak se čas několikrát posouval. Liberecký hejtman Martin Půta řekl, že americké vojáky zdrželi na polské straně lidé, přidaly se ale i technické problémy, které bylo nutné odstranit.

Policie musela řešit u hraničního přechodu řešit drobný incident. Muži s americkými vlajkami nechtěli pustit automobil s komunisty, aby mohlo zaparkovat, vůz do nich pak začal najíždět. Konvoj mířil z Harrachova na Jablonec nad Nisou, projel směrem na Rychnov u Jablonce a u Rádelského mlýna najel na rychlostní silnici 35 do Liberce.

Americký konvoj je na cestě z vojenského cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v bavorském Vilsecku. Přes Česko dnes jely tři konvoje o celkovém počtu asi 516 lidí a 118 vozidel. Další skupiny překročily hranice v Náchodě a Bohumíně a dorazily do Pardubic a Vyškova, kde stráví noc. Každá skupina je rozdělena na tři části, aby co nejméně komplikovala provoz. Skupiny se v pondělí 30. března v Praze-Ruzyni spojí a odtud budou 1. dubna pokračovat do Německa společně.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberec, hraniční přechod, Harrachov, Česko, Polsko, okres Semily, Martin Půta, Jablonec nad Nisou, Německo, Vlajka Spojených států amerických

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První skupina amerických vojáků dorazila do kasáren v Liberci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.