Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stát možná Liberci odpustí pokutu za převod Uranu

Liberec se dohodl s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, že nebude platit státu pokutu 18,65 milionu korun za porušení smlouvy o bezúplatném převodu budovy s kancelářemi magistrátu, nazývanou Uran. Liberec v rozporu se smlouvou dal budovu do zástavy, chybu ale loni napravil a úřad souhlasí s odpuštěním pokuty.

Město by tak mělo ÚZSVM zaplatí jen necelých 20 000 korun za posudek, který si v rámci sporu nechal úřad vypracovat. Dohodu dnes schválili liberečtí zastupitelé, její uzavření ale ještě není zcela jisté.

"Schválit ji musí ještě ministerstvo financí jako nadřízený orgán úřadu," řekl primátor Tibor Batthyány (ANO 2011). Věří, že se podaří záležitost dotáhnout do zdárného konce. "K žádné majetkové újmě nedošlo," zdůraznil.

Několikapatrovou budovu v hodnotě 35 milionů korun získal Liberec bezúplatně od státu v roce 2005 pod podmínkou, že kancelářský objekt bude sloužit jen pro výkon státní správy a město ho nesmí ani částečně pronajmout neziskovým organizacím. Radnice se ve smlouvě také zavázala k tomu, že po 20 let nezřídí k nemovitostem zástavní právo, ani je jinak nezatíží právem ve prospěch třetích osob. To porušila v roce 2010, když dala budovu do zástavy České spořitelně. Byl to jeden z mnoha objektů, jimiž ručí za dluhopisy v hodnotě dvou miliard korun.

Porušení podmínky převodu si tehdy nevšiml nikdo na městě ani ministerstvu financí, které muselo vydání dluhopisů a zástavy schválit. ÚZSVM si pochybení všiml před třemi lety a po městě požadoval pokutu ve výši zůstatkové hodnoty budovy. Město sice původně svůj závazek uznalo, po odmítavém stanovisku státu o prominutí sankce, se však rozhodlo nezaplatit. Úřad proto pokutu vymáhal u soudu, který ale zatím nerozhodl.

Radnici se ještě za minulého vedení podařilo vyvázat budovu ze zástavy a tehdejší primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD) loni na podzim znovu požádala o prominutí sankce. Úřad se na základě nápravy chyby rozhodl vyhovět pod podmínkou, že Liberec mu zaplatí náklady za vypracovaný znalecký posudek.

Pro Liberec by byla úhrada bezmála devatenáctimilionového dluhu velkou zátěží, i kdyby byla rozložena do několika let. Není to jediná velká sankce, jež by se podařilo Liberci v posledních letech odvrátit. Největší hrozbou byl požadavek zaplatit 400 milionů korun za chyby při výstavbě bytů pro lyžařský světový šampionát v roce 2009. Liberec ale loni při odvolání ke Generálnímu finančnímu ředitelství uspěl a nakonec musel zaplatit jen 3,158 milionu korun. Aktuálně městu ještě hrozí krácení evropské dotace o sedm milionů za údajná pochybení při přestavbě městských lázní na galerii. Byla to akce za 360 milionů korun.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, zástava, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Ministerstvo financí České republiky, sankce, Tibor Batthyány, ANO 2011, Martina Rosenbergová, ČSSD, Česká spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát možná Liberci odpustí pokutu za převod Uranu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.