Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Štěpánka oslaví 14. srpna své 122. narozeniny

Štěpánka ale není žádná paní, která se dožila úctyhodného věku, nýbrž je nejstarší a nejvýše položenou rozhlednou v Jizerských horách. Nalezneme ji nad Příchovicemi u Tanvaldu a zároveň je to místo opředené záhadami a tajemnou pověstí.


Z historie

V červenci roku 1847 byla započata stavba této krásné novogotické rozhledny. Stavět začal kníže Rohan na počest arcivévody Štěpána. Jak se stavělo, nechal si kníže Rohan u staré cikánky vyložit budoucnost a čarodějnice mu předpověděla, že po dokončení stavby zemře. Kníže okamžitě přestal stavět a 45 let stála na kopci jménem Hvězda nedokončená rozhledna. I jako torzo měla Štěpánka své využití a lidé tam pozorovali východ slunce. Roku 1892 byla tajemná věž dokončena, a to stavebním mistrem Hájkem z Rokytnice. Konečný projekt vypracoval liberecký profesor Brausenwetter. Jak cikánka předpověděla, kníže Rohan měsíc od dokončení stavby zemřel.

Tajemná rozhledna však nesloužila pouze turistům. Za druhé světové války byla veřejnosti nepřístupná, jelikož sloužila jako kontrolní hláska německého letectva.

O Štěpánce

Roku 1963 byla tato unikátní věž zapsána do fondu Státního ústavu památkové péče. Je vysoká 24 metrů a pro méně slabé povahy je zde také vyhlídka ve výšce „pouhých“ 9 metrů. Druhá je až skoro úplně nahoře. Můžeme odsud vidět Krkonoše, Jizerské hory, Ještěd, Bezděz nebo Trosky.

Napsala Kateřina Skalická

Štítky rozhledna, kníže, Jizerské hory, Tanvald, druhá světová válka, Rokytnice nad Jizerou, narozeniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štěpánka oslaví 14. srpna své 122. narozeniny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.