Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tapíři v liberecké zoo se páří. Praha jim nejspíš nechybí

Vážných a smutných témat bylo už dost. Co takhle o víkendu trošku odlehčení? Začátkem prázdnin se do liberecké zoologické zahrady nastěhovala rodinka tapírů jihoamerických, kterým se na severu Čech evidentně zalíbilo. Po jejich domovské zoo, kterou je Praha, se jim nejspíš nestýská. A námluvy? K nim ani nepotřebují jaro.

„Tato atraktivní zvířata střežíme pro naše pražské kolegy, kteří se ještě nevypořádali s následky červnových povodní. Trojice tapírů do liberecké zoo dorazila na začátku prázdnin, dospělý pár pak do Prahy vrátíme v okamžiku, kdy bude mít připravenu ubikaci. Mládě ale pravděpodobně zůstane natrvalo v Liberec,“ popisuje mluvčí zoologické zahrady Ivan Langr.

Zářijové páření tapírů v Liberci

Dospělý tapír jihoamerický dorůstá výšky až 250 centimetrů s hmotností okolo 270 kilogramů. Je porostlý krátkou, štětinatou obvykle tmavě hnědou srstí. Mláďata tapírů mohou připomínat divoká prasata. Domovinou tohoto zajímavého zvířete je amazonský prales. Od roku 2002 je tapír jihoamerický v Červeném seznamu ohrožených druhů. Tento lichokopytník žije samotářsky, o mládě pečuje jen samice, a to až dva roky po narození. Má rád vodu, dobře plave a potápí se a do vody. Chodí dokonce po dně, když hledá oblíbené vodní rostliny. Je aktivní v noci nebo za soumraku.

V letech 1970 až 1976 byl jednou z chloub liberecké zoo tapír indický. Rumcajsovi a Mance ale v naší zahradě příliš nedařilo, takže po šesti letech byli prodáni, aniž pod Ještědem zplodili potomka.

Štítky Praha, zoologická zahrada, Česko, Ivan Langer, jaro, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tapíři v liberecké zoo se páří. Praha jim nejspíš nechybí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.