Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Unikátní most u Semil je v havarijním stavu, potřeba jsou miliony

V havarijním stavu je roubený dřevěný krytý most v Bystré nad Jizerou nedaleko Semil, ojedinělá stavba v Libereckém kraji. Malá obec se 118 obyvateli sice chystá jeho rekonstrukci, bez dotace ale není schopna ji zrealizovat. Podle projektu si vyžádá až šest milionů korun, řekl starosta Bystré nad Jizerou Lukáš Nesvadba.

"Sháníme dotační tituly. Máme přislíbený grant z ministerstva kultury a rádi bychom s rekonstrukcí mostu začali ještě letos. Je pro nás hodně důležitý," uvedl starosta.

Most věšadlového typu o délce 24 metrů, šířce tří metrů a výšce pěti metrů je technickou památkou. V roce 1922 ho nechal přes Jizeru vybudovat místní mlynář, z Bystré vede do Benešova u Semil. Ještě před třemi lety po mostě mohla jezdit i auta, dnes je jen pro pěší. "Pro nás je to nejbližší přístup na Semily. Objízdná trasa je pět až šest kilometrů dlouhá," řekl starosta. V Libereckém kraji je 22 památkově chráněných mostů, dřevěný je ale mezi nimi pouze bysterský. "V kraji je to ojedinělá stavba. Další takový most tady není a pravděpodobně v minulosti ani nebyl," řekl ředitel Národního památkového ústavu v Liberci Miloš Krčmář. "Je to takový import z východních Čech. Pro Liberecký kraj byly od středověku typické kamenné mosty," dodal. Krytých dřevěných mostů různých typů je v zemi pouhých devatenáct.

Pokud se do několika let bysterský most neopraví, hrozí mu zkáza. Je na seznamu ohrožených památek. "Ve špatném stavu jsou hlavní trámy, opravit potřebují věšadla i střecha, na níž chceme nahradit krytinu z asfaltové lepenky něčím vhodnějším. Podemletý je také pilíř," vyjmenoval starosta Bystré, která ročně hospodaří s necelými dvěma miliony korun. Na jedné straně je most dokonce sesunutý asi o 20 centimetrů. V minulosti dřevěný most se sedlovou střechou ležící při silnici ze Semil do Jilemnice žádnou větší rekonstrukci neprodělal, místní truhláři jen vyměnili jedno věšadlo.

Napsala ČTK

Štítky Semily, Liberecký kraj, rekonstrukce, Bystré, Miloš Krčmář, Národní památkový ústav, Jizera, Benešov u Semil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní most u Semil je v havarijním stavu, potřeba jsou miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.