Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V botanické zahradě v Liberci vykvetla viktorie královská

V novém pavilonu Botanické zahrady v Liberci v noci na dnešek vykvetl největší leknín světa viktorie královská. Květ vydržel jen několik hodin. Další poupata pokvetou v následujících týdnech. S informací dnes přišel hlavní zahradník Zdeněk Eichler.


Viktorie královská dominuje novému pavilonu za 11 milionů korun, který nejstarší botanická zahrada v zemi dokončila v červnu. V té době už ale mají viktorie obvykle za sebou několik týdnů růstu, proto jsou exempláře v novém pavilonu menší, než jsou v zahradě zvyklí. "Běžná velikost listů je v průměru metr a půl až dva metry, u této rostliny jsou kolem metru. Druhá, která teprve pokvete, je na tom trochu lépe, má asi metr dvacet," nastínil Eichler.

Podle zahradníka ale považují letošní rok za zkušební, sami potřebují zjistit, jak pavilon funguje. "Jsou tam jiné podmínky než ve starých sklenících. Třeba mě překvapilo, že nárůst teploty není tak rychlý, protože je tam silnější sklo," poznamenal Eichler. Po provozní stránce ale pavilon funguje tak, jak zahrada očekávala. "Zkušební provoz je zatím v pořádku, nedostatky nebyly odhaleny žádné," potvrdil ředitel zahrady Miloslav Studnička.

V současné době jsou zřejmě nejlepší podmínky k návštěvě pavilonu, který je unikátem minimálně ve střední Evropě. "Kromě stále se zvětšujících sazenic viktorií je tam skvěle vypadající euryalé vzdorná a čtyři druhy kvetoucích tropických leknínů v barvě žluté, rudé a modré," vypočetl Studnička. "Očekáváme, že ještě letos vykvete, jak se domnívám jediný, exemplář lotosu indického v Česku," dodal.

Pavilon leknínů bude otevřený zřejmě jen do konce září či října, záležet bude, kdy skončí vegetační sezona viktorie a euryalé. Opět přístupný bude příští rok od 15. května. Pavilon je po 13 letech první velkou stavbou v areálu, doplnil skleníkový komplex postavený podle návrhu architekta Pavla Vaněčka v letech 1995 až 2000. Svým uspořádáním komplex připomíná seskupení rostlinných buněk a představuje 13 botanických témat.

Botanická zahrada vlastní přes 8000 exotických rostlin a pyšní se několika unikáty, jakými je třeba pět nejstarších kamélií v Evropě či největší průřez zkamenělým kmenem, který se kdy našel v Česku. Letos zahradu do konce července navštívilo skoro 30.000 lidí.

Napsala ČTK

Štítky botanická zahrada, viktorie královská, Liberec, pavilon, Česko, Evropa, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V botanické zahradě v Liberci vykvetla viktorie královská  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.