Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V obnoveném frýdlantském pivovaru uvařili zkušební várku

V obnoveném Zámeckém pivovaru Frýdlant na Liberecku uvařili první zkušební várku piva. Dvanáctistupňový ležák Albrecht ochutnají lidé až na konci června, kdy by se měla uskutečnit kolaudace obnoveného areálu. Zatím se v pivovaru stále pracuje, vzniká tam totiž školicí středisko, kde od podzimu začnou vyučovat vaření piva.

Historie pivovarnictví na Frýdlantsku sahá až do 14. století, zpočátku se pivo vařilo přímo v hradním areálu, kvůli zvyšování objemu vyrobeného piva se však později pivovar přestěhoval k řece Smědé do podhradí. Albrecht z Valdštejna pak v roce 1626 areál přestavěl a vybudoval kamenný barokní pivovar. Další přestavbou prošel areál v letech 1860 až 1926 a v této podobě se dochoval do dneška, byť se v něm výroba piva zastavila v roce 1949 po začlenění do národního podniku Severočeské pivovary. V areálu byl pak sklad zeleniny a později mlékárenský provoz zrání sýrů. 

Bývalý zámecký pivovar vařil ještě v meziválečném období až 40.000 hektolitrů piva ročně a patřil k nejvýznamnějším v zemi. Na jeho místě vznikl minipivovar s plánovanou roční produkcí 1000 hektolitrů ročně. Podobnou kapacitu má třeba minipivovar ve sklárně v Harrachově na Semilsku. "Měsíčně bychom měli ve Frýdlantu uvařit asi 160 sudů piva, prodávat ho budeme hlavně ve Frýdlantu a Liberci," řekl Vávra, který chce v budoucnu v pivovaru vybudovat i restauraci.

Pivovarů v Libereckém kraji v posledních letech přibývá. Největším pivovarem je Pivovar Svijany, který patří s výstavem přes 600.000 hektolitrů piva do desítky největších v zemi. K velkým pivovarům se řadí i Konrad ve Vratislavicích a Pivovar Hrubý Rohozec. V kraji rostou hlavně minipivovary - tím nejstarším je Vendelín v Liberci, už přes deset let vaří pivo i v Harrachově. V posledních letech přibyl nový pivovar v Krásné Studánce a na konci června chtějí začít pivo vařit i v obnoveném měšťanském pivovaru ve Cvikově. Minipivovar plánují také v Rokytnici nad Jizerou.

Napsala ČTK

Štítky pivovar, pivo, minipivovar, Liberecký kraj, Zámecký pivovar Frýdlant, zelenina, sýr, Albrecht z Valdštejna, restaurace, podzim, Meziválečné období, Smědá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V obnoveném frýdlantském pivovaru uvařili zkušební várku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.