Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V pondělí uplyne 95 let od vzniku československého státu

Víte, proč jste si mohli dopřát prodloužený víkend a nemusíte do práce či do školy? Možná vás to překvapí, ale řada lidí neví, jaký významný moment si 28. října připomínáme. Dnes uplyne pětadevadesát let od vzniku samostatného československého státu, za který vděčíme Tomáši Garrigue Masarykovi.

A jak vlastně 28. říjen před 95 lety vypadal? Vše odstartovalo v Ženevě, kde delegace Národního výboru vedená Karlem Kramářem zahájila jednání s představitelem protirakouského zahraničního odboje Edvardem Benešem o vytvoření a podobě samostatného československého státu. Souběžně s tím se kolem deváté hodiny ráno Antonín Švehla a František Soukup jménem Národního výboru vydali převzít Obilní ústav v Praze, aby zabránili odvozu obilí na frontu. Na základě toho se pak začala šířit zpráva o uznání podmínek míru Rakouskem-Uherskem.

Státník, politik, filozof a pedagog Tomáš Garrigue Masaryk byl československým prezidentem po čtyř období. Abdikoval až 14. prosince 1935, a to ze zdravotních důvodů. Krátce poté vážně onemocněl a 14. září 1937 zemřel na následky zánětu plic.

Oficiální označení Československá republika vydrželo s výjimkou válečných dob v různých obměnách podle stávajícího režimu vlády až do roku 1989. Po druhé světové válce se naše území skládalo z Čech, Moravy, Slezska a Slovenska, již bez Podkarpatské Rusi. Další dělení státu pak nastalo v novodobých dějinách, a to na Českou republiku a Slovensko.

„Za vznik První republiky vděčíme právě Tomáši Garrigue Masarykovi, který během první světové války začal v emigraci pracovat na vzniku samostatného státu a pro svou myšlenku navíc dokázal získat mezinárodní politickou podporu. Ne náhodou byl Prezident Osvoboditel sedmnáctkrát navržen na Nobelovu cenu míru a zcela po právu je nesmrtelným symbolem naší republiky. V Liberci máme Masarykovu ulici a od roku 2008 také Masarykův pomník s bustou, který je k vidění u Severočeského muzea,“ shrnula primátorka Martina Rosenbergová.

Štítky Československo, Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš, Karel Kramář, Antonín Švehla, Česko, Slovensko, druhá světová válka, Ženeva, první světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pondělí uplyne 95 let od vzniku československého státu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.