Velkou diskuzi vyvolalo víkendové Koulení chleba pořádané Pekárnou Mikula a Klubem lyžařů Turnov ve Struhách. Pekař Jiří Mikula chtěl akcí upozornit na to, jak velký tlak je v České republice kladen na cenu výrobku, která se pak podepisuje na kvalitě. Kontroverzní akce své poslání splnila.
„Chtěl jsem upozornit na to, že tomuto diktátu podléhají někteří výrobci, a důsledkem je, že za potraviny potažmo chleba se vydává něco, co s kvalitním chlebem nemá moc společného. Bohužel tomuto trendu jde na ruku i stát, který dokonce některé potravinářské normy změkčuje, “ popsal Jiří Mikula.
Spotřeba chleba v České republice rok od roku klesá. Zatímco v roce 1950 spotřeboval průměrných Čech přes 87 kilogramů, v loňském roce co nebyla ani polovina. „Rád bych, aby se chléb opět dostal na výsluní a především zpět do českých kuchyní, kam odjakživa patřil. Touto akcí jsem chtěl vyvolat diskuzi na téma kvality a úrovně pečiva se snahou do toho zapojit nejenom účastníky akce, ale i média a politiky. Věřím, že lidé si cestu ke svému poctivému pekaři najdou,“ dodal pekař.
Na Koulení chleba ve Struhách dorazilo na dvě stovky dospělých i dětí. Závodníky v jejich výkonech podpořil trojnásobný olympionik a držitel rekordu ve skoku vysokém Jarda Bába.
Kdo by chtěl argumentovat tím, že je akce plýtváním jídlem, je na omylu. Ve Struhách u Turnova se koulelo s neprodanými bochníky z obchodů, které již nebyly určeny ke spotřebě. Po závodě byly věnovány jízdárně jako krmivo pro koně.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.