Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Večerní prohlídka liberecké zoo byla poslední od starého vchodu

Večerní prohlídku, oblíbenou mezi návštěvníky, dnes uspořádala liberecká zoologická zahrada. Tradiční akce na konci letních prázdnin byla tentokrát ozvláštněna tím, že naposledy vedla po klasické trase od starého vchodu z Masarykovy ulice. Informaci oznámil mluvčí zoo Ivan Langr.

"Další už povede jinudy. Od nového vchodu, který otevřeme ve druhé polovině září v Lidových sadech," uvedl Langr. Vybudování nového vchodu je součástí evropského projektu za 82 milionů korun. Zahrada díky němu získá i nové chovatelské a návštěvnické zázemí.

Možnost projít si zahradu mimo běžnou otevírací dobu mají návštěvníci jen několikrát do roka, letní prohlídka bývá programově nejbohatší a nejdelší. "V žádný jiný den v roce se do zahrady lidé tak pozdě podívat nemohou. U ostatních večerních prohlídek je nejzazší hodina 19:00, dnes je otevřeno až do 22:00," poznamenal Langr.

Dospělí i děti si dnes mohli setmělou zahradou nejen projít, ale také nahlédnout do jejího zázemí a pobavit se. Mezi největší atrakce patřilo koupání slonic a cvičení a krmení lachtanů. Zamračená obloha s přeháňkami ale jakoby završila letošní nepříliš povedené léto, které pro zahradu z pohledu návštěvnosti nepatřilo mezi nejúspěšnější. "V obou měsících jsme oproti minulému roku ztráceli," zmínil Langr.

Celkově je ale podle něj letošní návštěvnost stále vyšší než loni. Do zahrady od začátku roku přišlo kolem 270.000 lidí, z toho zhruba 130.000 o prázdninách. "Náskok máme díky prvním čtyřem měsícům letošního roku, nicméně od května ztrácíme. Čili oproti náskoku, který v dubnu činil skoro 40.000, jsme nyní v plusu 10.000 návštěvníků," dodal Langr.

Liberecká zahrada letos slaví 95 let od svého otevření, je nejstarší zoo v Česku i na Slovensku. Chová kolem 950 zvířat 170 druhů, z nichž řada patří k vážně ohroženým. K nejoblíbenějším zvířatům v Liberci patří bílí tygři, lachtani nebo šimpanzi. Zoo má velké úspěchy v odchovech dravých ptáků a jejich návratu do přírody i v odchovech dalších vzácných zvířat. Letos se v ní například poprvé narodilo mládě uriala bucharského neboli ovce kruhorohé. Tohoto ohroženého sudokopytníka s mohutnými rohy zatočenými do okruží chová jen pět zahrad v Evropě.

Napsala ČTK

Štítky zahrada, Ivan Langr, Evropa, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Večerní prohlídka liberecké zoo byla poslední od starého vchodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.