Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Začala obnova letařovického kostela s proslulým stropem

V Letařovicích nedaleko Českého Dubu na Liberecku začala celková obnova kostela svatého Jakuba ze 14. století, který je regionálním centrem kultury. Církevní objekt se řadí mezi perly architektury na severu Čech. Unikátní je zejména deskový strop s malovanými výjevy ze života svatého Jakuba.

"Kostel není výjimečný jen stropem, ale i márnicí s velmi jedinečným kostěným oltářem z druhé poloviny 18. století. Ta je bohužel v havarijním stavu," uvedl řekl předseda spolku Dubáci Jan Havelka, který pomáhá českodubské farnosti se získáváním peněz na obnovu této památky.. Podle něj se ale nejprve začne s obnovou vnějšího pláště. "Fasáda je ve velmi špatném stavu a akutně hrozí eroze zdiva," řekl.

V zahájené první etapě se i díky dotaci od ministerstva kultury za více než 400.000 korun opraví ze dvou třetin fasáda věže. Práce vně i uvnitř kostela jsou rozplánovány na pět až šest let a vyžádají si miliony korun. Jen oprava fasády bude odhadem stát 2,3 milionu korun. Součástí obnovy je i stavebně historický průzkum. "Při něm už bylo nalezeno a z části odhaleno původní gotické okno," upozornil Havelka. V budoucnu by měla být do kostela, který je stále využíván i pro bohoslužby, zavedena elektřina pro potřeby osvětlení a zapojení elektrifikovaných varhan. Další dílčí restaurátorské práce je nutno provést na mobiliáři. V plánech je i obnova poničené kazatelny, která se stala terčem zlodějů v roce 2007.

Opravu kostela chce farnost a spolek zaplatit z dotací od státu, kraje i obce Bílá, pod níž kostel územně spadá. Důležité jsou pro obnovu i příspěvky od dárců. "Bez nich se neobejdeme. Dary potřebujeme k zaplacení spoluúčasti k dotacím," konstatoval Havelka.

Dříve farní, dnes filiální kostel svatého Jakuba Většího v Letařovicích byl vystavěn pravděpodobně ve třetí čtvrtině 13. století rytířským řádem johanitů. Prošel gotickou přestavbou, posléze získal i renesanční sgrafitovou omítku, v období baroka přibyla typická věž. V baroku vznikl i jedinečný rustikální kazetový strop s malovanými výjevy. Kostel je využíván celoročně. Nejznámějšími akcemi jsou Noc kostelů, kulturní festival Pouť mezi dvěma Jány s procesím, přednáškami a koncerty a také podzimní koncerty při svíčkách. První se v kostele uskutečnil dnes.

Napsala ČTK

Štítky kostel, Letařovice, Jan Havelka, Česko, Liberecký kraj, Český Dub, dotace, Ministerstvo kultury České republiky, Noc kostelů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala obnova letařovického kostela s proslulým stropem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.