Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Jak v Liberci udržet úspěšné studenty a jak pomoci startupům? Kraj chce otevřít podnikatelský inkubátor

Podpořit začínající podnikatele a jejich projekty a také donutit šikovné studenty liberecké univerzity, aby neodcházeli jinam. To je cíl Libereckého kraje, který připravuje podnikatelský inkubátor. Vzniknout by měl v nevyužívané krajské budově D v bývalém VÚTS a nabídnout má kromě samotných prostor i servis začínajícím firmám, nebo administrativní a právní služby.

Na projektu kraj pracuje už od roku 2014 a na podzim by měl být připraven. „Liberecký kraj je jediným, kde něco podobného chybí. Přitom v Liberci je univerzita, kterou opouští celá řada studentů. Pokud se nechtějí nechat zaměstnat, je takový inkubátor ideálním řešením. Ale protože tu není, musí hledat jinde a kraj nám tak opouští," vysvětlil hejtman Matin Půta jeden z hlavních důvodů vzniku podnikatelského inkubátoru.

Aktuálně se řeší možnosti financování a také provozovatel. Poté přijde na řadu samotná rekonstrukce budovy.

Na projektu spolupracuje kraj s Technickou univerzitou. Před několika dny proběhla schůzka, na níž se ladily detaily spolupráce. „Je potřeba této šance využít a propojit myšlenku kulturního, sklářského, automobilového průmyslu s řemeslem a tradicí. Bude-li mít kraj kvalitní vizi, inkubátor by mohl dobře fungovat,“ uvedl na schůzce místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

Podnikatelský inkubátor by pak začínajícím podnikatelům kromě pronájmu prostor nabízel poradenství, pomoc v oblasti vyhledávání veřejných i soukromých finančních zdrojů, poskytoval by podporu ochrany know-how, servisní služby jako řízení projektů a dále administrativní nebo právní služby. „Důležité je, aby řešení inkubátoru bylo založené na co nejvyšší úspornosti nákladů a spolupráci a podpoře významných subjektů v Libereckém kraji,“ doplnil náměstek Marek Pieter.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky inkubátor, projekt, Liberec, Liberecký kraj, Pavel Bělobrádek, Marek Pieter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak v Liberci udržet úspěšné studenty a jak pomoci startupům? Kraj chce otevřít podnikatelský inkubátor  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.