Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Jablonec bude rodičům přispívat na děti v soukromých školkách

Jablonec nad Nisou bude i v příštím školním roce přispívat rodičům na děti umístěné v soukromých mateřských školách. Pro děti, které 1. září dosáhnou 2,5 roku, dokonce zastupitelé příspěvek zvýšili z 1000 na 1500 korun. Příspěvek je určen rodičům dětí, které se nedostaly z kapacitních či zdravotních důvodů do městské mateřské školy, řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Na příspěvky má magistrát v rozpočtu 284 tisíc korun.

Městské školky v Jablonci mají 1615 míst a jsou plně obsazené. Daří se umisťovat i děti mladší tří let. Příspěvek poskytuje jablonecká radnice v rámci své prorodinné politiky. Pomáhá při umísťování dětí mladších tří let, které už kvůli kapacitě nepřijaly školky zřizované městem, nebo i starších dětí, jež se například během roku do Jablonce přistěhovaly, a dětí se zdravotním omezením. Podpora rodin zároveň podle Hozové pomáhá soukromým subjektům, které provozují předškolní zařízení.

"Kapacity jabloneckých školek zatím dostačují. V souvislosti s novým zákonným opatřením, které ukládá pětiletým dětem povinnost absolvovat předškolní vzdělávání, se ale obáváme, že děti, kterým budou tři roky v průběhu příštího roku, budeme umísťovat obtížněji," vysvětlila důvody zvýšení příspěvku vedoucí oddělení školství magistrátu Zdeňka Květová. Zvýšený příspěvek na mladší děti mohou podle ní rodiče čerpat maximálně po dobu jednoho roku, pak se předpokládá, že už místo ve školce získají.

Podpora je určena jabloneckým rodinám, kde jsou oba rodiče zaměstnaní, týká se dětí od dvou do tří let, ale také dětí až sedmiletých, pokud se je nepodařilo umístit v městské školce, třeba kvůli zdravotnímu handicapu. "Novou podmínkou je, že rodiče, kteří o příspěvek žádají, nesmí mít žádné dluhy vůči městu," uvedl náměstek primátora Miloš Vele (ODS). V tomto školním roce zatím podle něj využili této podpory rodiče 30 dětí a město vyplatilo 122 tisíc korun.

Autoři

Štítky Jablonec nad Nisou, školka, příspěvek, magistrát, Miloš Vele, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec bude rodičům přispívat na děti v soukromých školkách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.