Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Zájem o střední školy v kraji se výrazně nezměnil. Počet míst tradičně převyšuje zájem

Zájem o studium na středních školách v Libereckém kraji se v souvislosti s jednotnými přijímacími zkouškami ani povinnou maturitou z matematiky výrazně nezměnil. Podobně jako v minulých letech počet míst ve školách výrazně převyšuje počet uchazečů. Studenti si mohli vybírat ze 7000 míst ve 105 oborech na 50 středních školách. Největší zájem byl tradičně o gymnázia, kde počet přihlášek převyšoval počet míst i více než trojnásobně.

V prvním kole odevzdalo podle informací z krajského úřadu zápisové lístky 3472 studentů, což bylo o sedm víc než loni. Z toho pětina studentů míří na gymnázia včetně těch osmiletých a šestiletých. Obor zakončený maturitou si zvolilo 1643 studentů, o 42 méně než před rokem. Dalších 1092 dětí nastoupí na obory zakončené výučním listem, před rokem jich bylo o 24 víc. "Je vidět, že preference studentů s mění jen minimálně," poznamenala mluvčí krajského úřadu Markéta Žitná. Některé střední školy vyhlašovaly ještě druhé kolo přijímacích zkoušek, u učebních oborů často tento proces běží až do konce prázdnin, a tak podle ní ještě nejsou čísla konečná.

Jednotné přijímací zkoušky nebyly v Libereckém kraji ničím novým, tento způsob testování zavedl kraj už před osmi lety. K těm státním jsou ale výhrady. "Z pohledu ředitelů je nový model více administrativně náročný. Při přípravě jednotných zkoušek jsme také navrhovali, aby součástí byly i obecné studijní předpoklady, neboť nejen u odborných škol, ale i gymnázií jen didaktický test z českého jazyka a matematiky nepostačuje," řekla Žitná. Právě test studijních předpokladů jednotné přijímací zkoušky v Libereckém kraji v minulosti zahrnovaly a jednotné přijímačky se vztahovaly také na umělecké školy.

Letošní přijímací zkoušky se v Libereckém kraji lišily od předchozích i tím, že nebyla stanovena minimální hranice bodů nutná pro přijetí ke studiu. Kraj to ani ředitelům nedoporučoval. "V předchozích letech jsme měli nastavenu minimální bodovou hranici u gymnázií, ta vycházela z dlouhodobého systému přijímacích zkoušek, které zajišťoval kraj. V letošním roce se poprvé v kraji konaly přijímací zkoušky v novém modelu organizované Centrem pro zjišťování výsledků ve vzdělávání. A vzhledem k tomu, že nebylo možné předem ani odhadovat, jak budou výsledky rozloženy, bylo by stanovení jakékoli hranice rizikové," vysvětlila důvody Žitná.

Autoři

Štítky Liberec, Liberecký kraj, škola, střední škola, přijímací zkoušky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o střední školy v kraji se výrazně nezměnil. Počet míst tradičně převyšuje zájem  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.