Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Technické muzeum v Liberci otevřelo druhý pavilon

Technické muzeum v Liberci dnes otevřelo v areálu bývalého výstaviště svůj druhý pavilon. Zatímco první je věnovaný hlavně historickým dopravním prostředkům, tento průmyslu Liberce a část je připomínkou spolupráce s Izraelem. Do budoucna se počítá s dalším rozšiřováním muzea, plány jsou pro celé výstaviště.

Technické muzeum je v Liberci od roku 2014, kdy parta nadšenců jeden nevyužívaný pavilon přeměnila ve výstavní prostory. Návštěvníci v něm najdou několik desítek historických aut a motocyklů, ale také tramvaje nebo lokomotivy. Expozice se průběžně obměňuje. Město, jemuž výstaviště patří, si spolupráci s muzeem pochvaluje a letos se rozhodlo pronajmout mu další tři pavilony na deset let. Podle ředitele muzea Jiřího Němečka je budou otevírat postupně, každý bude mít jiné zaměření.

Dnes otevřený pavilon je věnovaný zejména průmyslu. "Chceme ukázat, že Liberec vyrostl na bázi strojírenského a především textilního průmyslu," uvedl ředitel. Exponáty získává muzeum od škol i firem, mezi nejstarší patří textilní stroj z 19. století. Je tam také například historický elektronkový mikroskop vážící tunu či vybavená dílna z přelomu 19. a 20. století. Historii se podle Němečka rozhodli propojit se současností. "Chtěli bychom zejména dětem ukázat, jak se některé věci vyrábí, proč se tak vyrábí, jaké zákonitosti tyto technologie mají," uvedl ředitel muzea. S největšími libereckými průmyslovými podniky se proto dohodl, že v expozici bude mít každá svůj stánek s ukázkami.

V novém pavilonu je ještě expozice nazvaná Liberec a křídla pro Izrael. Podle Němečka odkazuje na dobré vztahy mezi ČR a Izraelem už z doby jeho vzniku. Po druhé světové válce v Liberci na vojenské škole leteckých mechaniků studovali lidé, kteří se zapojili v roce 1948 do války za nezávislost Izraele. Největším exponátem na této výstavě je letoun BAK, na jehož sestrojení se podíleli pedagogové školy a s nímž major Červenka překonal v roce 1948 světový rychlostní rekord v kategorii H. S letounem dosáhl rychlosti 252 kilometrů v hodině.

Další pavilon by chtělo technické muzeum otevřít ještě letos. Připravují ho nadšenci z libereckého Boveraclubu, který se věnuje renovaci starých tramvají a autobusů. Pavilon bude zaměřený na městskou hromadnou dopravu. V dalším připravovaném pavilonu budou špičkové veteránské vozy. V plánu je i vybudování dílenské akademie pro školáky.

Autoři | Foto Technické muzeum Liberec

Štítky Liberec, Technické muzeum Liberec, muzeum, průmysl, Izrael, pavilon, technické muzeum, kongresové centrum, Jiří Němeček, druhá světová válka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technické muzeum v Liberci otevřelo druhý pavilon  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.