Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO: Dát nábytku novou funkci. Žáci z Kateřinek vyrazili do Finska

Dva týdny strávili na stáži ve Finsku žáci architektury a designu interiéru z libereckých Kateřinek. V ekologicky orientované zemi si v rámci projektu deSIGN2 vyzkoušeli, že starý nábytek se nemusí vyhazovat, ale naopak může získat zcela novou funkci.

Do Finska jeli žáci s tím, že měli zvládnout komplexní jednotku výsledků učení – vytvořit designový návrh nábytku. Od začátku až do konce.

„Vybrat materiál, barvy, vše zaměřit, ale také svýma rukama vyrobit. Tentokrát jsme s Finy vybrali novou metodu spolupráce, kdy žáci museli při tvorbě využít starý vyřazený nábytek, který by jinak skončil v odpadu,“ vypráví o projektu deSIGN2 Václav Tichý, ředitel Střední školy tvorby a designu nábytku z Liberce.

Konkrétně šlo o staré školní lavice, ze kterých měly vzniknout nové interiérové prvky. Žáci z Liberce pak na své tvorbě pracovali po dva týdny v dílnách školy ve středofinském městě Jyväskylä. „Úkol to byl nelehký. Přeci jen díly židlí jsou vytvořeny tak, aby plnily svůj účel. A v tom byl vtip celého projektu. Chtěli jsme docílit propojení českého a finského vnímání věcí, kreativity a nápaditosti. Výsledkem jsou krásné interiérové prvky, které zůstaly na památku našim finským partnerům, protože je nebylo možné vzhledem k rozměrům dovézt do Česka,“ dodává Tichý.

Celou dvoutýdenní praxi přitom škola z libereckých Kateřinek pro své žáky pořádá zdarma. Uspěla totiž ve výběrovém řízení a získala grant na projekt Erasmus+, který umožní celkem 24 žákům jet na praxe do Finska. „To je pro naše žáky obrovská příležitost a benefit, protože jde o nákladnou akci, kterou by sami jen těžko financovali,“ říká Tichý.

Autoři | Foto Střední škola tvorby a designu Kateřinky

Štítky Kateřinky, škola, nábytek, design, Finsko, projekt, Václav Tichý, Liberec, Česko, Jyväskylä

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Dát nábytku novou funkci. Žáci z Kateřinek vyrazili do Finska  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.