Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jablonec přispěje rodičům na děti v soukromých mateřinkách

Jablonec nad Nisou bude i v příštím roce přispívat rodičům na umístění dětí do soukromých mateřských škol. Na děti, které 1. září dosáhnou 2,5 roku, mohou rodiče měsíčně dostat 1500 korun, na mladší tisícikorunu. Příspěvek je určen na děti, které se do městské mateřské školy nedostaly kvůli nedostatečné kapacitě zařízení, nebo tam nemohou chodit kvůli zdravotnímu handicapu.

Z výsledků letošního zápisu vyplývá, že stále více rodičů v Jablonci hledá umístění už pro děti dvouleté. „Ty primárně přijímá Mateřská škola Nemocniční, ale její kapacita je vyčerpaná," řekla vedoucí oddělení školství, kultury a sportu magistrátu Zdeňka Květová. V letošním roce podle ní museli z kapacitních důvodů odmítnout zhruba 35 dětí.

Rodiče pak hledají místo v soukromých zařízeních a mohou požádat město o podporu, na tu má letos radnice v rozpočtu připraveno 388.000 korun. Podpora je podle náměstka primátora Miloše Zahradníka určena pro děti s trvalým bydlištěm v Jablonci nad Nisou, jejichž oba rodiče doloží potvrzení o zaměstnání a dítě splní v měsíci minimální 80hodinovou docházku.

Zvýšenou podporu 1500 korun mohou podle Zahradníka získat i rodiče dětí, které splní věkovou hranici 2,5 roku, ale přistěhovaly se do Jablonce až po zápisech do mateřských škol, a proto nemohly být přijaté do městské školky. Podpora pomáhá i při umístění dětí se zdravotním omezením, které přijetí do běžné mateřinky brání.

Jablonec dosud neměl vážné problémy s kapacitou svých předškolních zařízení. Nyní je v nich 1650 dětí, vedle tříletých i 150 dětí mladších. Zájem o umístění předškoláků ale roste. Souvisí to s větším počtem narozených dětí, ale také s povinnou docházkou v posledním roce před nástupem do základní školy. Radnice proto chystá rozšíření mateřské školy v Nové Pasířské o 24 míst. Aktuálně tam jsou čtyři třídy pro 102 dětí. Rozšíření, které má usnadnit inkluzi dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, přijde na 26,9 milionu korun.

Autoři

Štítky školky, Jablonec, příspěvek, Jablonec nad Nisou, mateřská škola, Miloš Zahradník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec přispěje rodičům na děti v soukromých mateřinkách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.