Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Ruprechtická škola se přestavuje. Děti musí jinam, pryč mohou být celý školní rok

Minimálně první pololetí stráví děti z ruprechtické základní školy na náměstí Míru v azylu. Jejich škola se totiž opravuje a jde o velkou investici, stát bude asi 64 milionů korun. Není ale úplně jasné, kdy se děti vrátí zpět, firma má smlouvu do května, existuje ale ústní dohoda, že bude hotovo do konce roku.

Zatím se ale 360 dětí a desítky učitelů musí přestěhovat. Menší děti budou na základkách Sokolovská a Vrchlického, větší od pondělí nastoupí na Technické univerzitě.

Podle ředitelky školy Pavlíny Kubrové bude výuka probíhat normálně. „Budeme plnit školní vzdělávací program. Bohužel ale nemůžeme organizovat kroužky,“ řekla na pondělním setkání s rodiči.

Dvě stě dětí na univerzitě

Na Technickou univerzitu bude dojíždět 210 dětí od čtvrté do deváté třídy. Od školy na náměstí je budou vozit speciální autobusy, které zajistilo město. „Budou označené a jedou přímo k univerzitě. Na náměstí i na Husově ulici pak bude na bezpečnost dohlížet městská policie,“ dodala ředitelka.

Autobusy budou vozit i na tělocvik do tělocvičny v Harcově. „V té době se tam budou opravovat chodníky, děti tak nemohou chodit pěšky,“ zmínil další komplikaci náměstek primátora Ivan Langr.

Na univerzitě bude mít škola pro sebe osm tříd. Za pronájem platit nebude, město uhradí jen energie a úklid.

Zajištění tělocviku se muselo řešit i pro malé děti. „Vyšel nám vstříc klub aerobiku, který nám na ZŠ Vrchlického zapůjčil svoji tělocvičnu," dodala ředitelka.

Doplácení obědů

Město bude navíc doplácet obědy, které jsou na univerzitě dražší. „Nemůžeme po rodičích chtít, aby platili více," řekl Langr. Dotaci na stravování budou zastupitelé schvalovat příští týden, na půl roku bude potřeba asi 800 tisíc korun.

Zatímco probíhají poslední přípravy na zahájení školního roku, na ruprechtickém náměstí už je rekonstrukce v plném proudu. Ze školy postupně zbývají jen obvodové zdi, připravuje se i demontáž střechy a krovu. Práce začaly 9. července, firma Brex má smlouvu na 50 týdnů, tedy zhruba do konce května 2019. V takové chvíli se ale uprostřed pololetí nemá cenu stěhovat. Žáci by tak pravděpodobně zůstali v azylu celý školní rok.

Existuje ale ústní dohoda, že se firma pokusí školu připravit tak, aby se dalo stěhovat už v pololetí, tedy na konci ledna. Nejnutnější práce by byly hotové do konce prosince, v průběhu ledna by se dalo postupně stěhovat zpět a připravovat školu na vyučování. Od druhého pololetí by pak začala výuka na náměstí Míru.

Autoři | Foto | Zdroj ČTK

Štítky Ruprechtice, škola, náměstí, Liberec, oprava, rekonstrukce, školní rok, univerzita, Ivan Langr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Ruprechtická škola se přestavuje. Děti musí jinam, pryč mohou být celý školní rok  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.