Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Děti ze školy v Ruprechticích zůstanou v azylu po celý školní rok

Zhruba 360 dětí z liberecké základní školy na náměstí Míru se bude učit v náhradních prostorech celý tento školní rok. Od začátku září docházejí na univerzitu a dvou jiných základních škol ve městě. Vedení radnice doufalo, že by se děti mohly vrátit do své školy na druhém pololetí, rekonstrukce dvou budov bezmála za 70 milionů korun ale provázejí komplikace.

Město mělo od firmy, která školu opravuje, ústní příslib, že se pokusí dobu prací zkrátit. „Bohužel se to nepovede, takže bude to podle toho, jak je uzavřená smlouva. Platí, že k předání hlavní budovy by mělo dojít někdy v březnu či dubnu. Nemá ale smysl, aby se děti v té době vracely, zbytečně by to narušilo výuku," uvedl  náměstek primátora pro školství Ivan Langr. Podle něj se s univerzitou už dohodli, že děti budou moci její prostory využívat až do konce června.

Problémy od počátku

Škola, jejíž historie sahá do roku 1889, opravu potřebovala. Kompletní rekonstrukce vnitřních prostor obou budov ZŠ nám. Míru, oken, dveří, fasády i střechy je plánovaná na 52 týdnů. Začala letos o letních prázdninách. Kapacita školy zůstane stejná, přibudou ale čtyři odborné učebny. Město na rekonstrukci získalo evropskou dotaci.

Problémy provázejí stavbu od počátku. „Některé změny byly vyvolané chybou projektu, v důsledku nesouladu projektové dokumentace s výkazem výměr," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová. Kvůli trhlinám se také například musela ve třetím patře neplánovaně odstranit konstrukce podhledu stropu a vytvořit nová. Další změny se dělaly na základě požadavků města. Vliv to má i na cenu, náklady na stavbu jsou už nyní asi o šest milionů vyšší oproti původně podepsané smlouvě. Více také město zaplatí za náhradní dopravu, náhradní stravování a úhradu energií na univerzitě. Na pololetí počítala radnice s částkou 2,3 milionu korun.

Část do okolních škol, část na Univerzitu

Děti z prvních a třetích tříd od září chodí do ZŠ Vrchlického a z druhých tříd do sousední ZŠ Sokolská, jež jsou od školy na náměstí Míru vzdálené asi 1,5 kilometru. Ostatní školáci dojíždějí do areálu univerzity u Husovy ulice, kolem 210 dětí. Město pro ně zajistilo náhradní autobusovou dopravu. „Autobusy jezdí plné, využívá je 90 procent dětí," uvedla ředitelka školy Pavlína Kubrová. S náhradními prostory na univerzitě jsou podle ní spokojeni.

Autoři | Foto

Štítky Liberec, škola, náměstí Míru, Ruprechtice, univerzita, Ivan Langer, školní rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti ze školy v Ruprechticích zůstanou v azylu po celý školní rok  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.