Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do základky v Ruprechticích se vrátily děti. Rekonstrukce se prodražila o dvacet milionů

Do liberecké základní školy na náměstí Míru se dnes po 14 měsících vrátily děti. Čekaly na ně zmodernizované dvě budovy. Jejich oprava si vyžádala bezmála 74 milionů korun bez daně. S předchozími podmínkami jsou současné prostory podle ředitelky školy Pavlíny Kubrové nesrovnatelné.

„Prostředí pro děti je mnohem hezčí a pedagogický sbor má nové zázemí," uvedla Kubrová. Na dnešní den se těšila. „Protože stavbu vyměním za výuku a myslím, že takto to mají i všichni ostatní pedagogové," dodala.

Komplikace a prodražení

V minulém školním roce docházeli školáci ZŠ nám. Míru do tří míst, učili se na univerzitě a dvou jiných základních školách ve městě. Město doufalo, že se děti vrátí letos už na začátku roku, stavbu ale provázely komplikace a konečná cena bude zhruba o 20 milionů vyšší, než město očekávalo. „Muselo se udělat 47 změnových listů," uvedla vedoucí odboru strategického rozvoje a dotací v Liberci Michaela Maturová. Při rekonstrukci více než 100 let starých budov dělníci odhalili nečekané problémy. „Během přestavby se měnil projekt, takže se dělalo třeba celé ústřední topení a rozvody vody, které neměly být," uvedl stavbyvedoucí Pavel Vlček.

Škola má nové rozvody elektřiny, kanalizace a opravené vnitřní prostory. Nová jsou okna, střecha i fasáda a na obou budovách přibyla patrová nástavba. Třídy jsou klimatizované a škola je díky výtahu bezbariérová. Kapacita zůstala na 350 dětech, přibylo ale pět odborných tříd, multimediální jazyková, přírodovědná, učebna pro výuku vaření, řemeslná a zahradnická dílna. „Zařadíme se mezi nejmodernější školy v kraji," uvedla ředitelka. Město na rekonstrukci získalo evropskou dotaci přes 48 milionů. Škola ale podle ředitelky potřebuje další investice, mimo provoz je víceúčelové hřiště a opravu potřebuje kuchyň.

Protáhne se i oprava 5. května

Město provádí další velkou opravu školy, a to ZŠ 5. května pro 530 dětí. I tam bude rozsah prací podstatně větší, než město plánovalo, a stavba za 90 milionů korun se protáhne. Děti se už od jara učí v bývalé univerzitní ubytovně v Doubí, zpět by se měly vrátit na podzim. Opravou prochází školy i v dalších městech v kraji. V ZŠ Liberecké v Jablonci kvůli tomu zahájí výuku až za dva týdny. Důvodem je modernizace dílen a učeben přírodních věd a jazyků.

Podle předběžných údajů, jež má krajský úřad k dispozici, do základních škol v Libereckém kraji letos nastoupilo 41 700 dětí, z toho 4650 do prvních tříd. Na nižších stupních gymnázií je dalších 1280 dětí a individuálně nebo v zahraničí se vzdělává zhruba 400 dětí. Na středních školách v kraji by mělo tento školní rok studovat 15 200 dětí, z toho 4200 dnes nastoupilo do prvního ročníku.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky škola, Ruprechtice, školství, oprava, základní škola, rekonstrukce, Pavel Vlček, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do základky v Ruprechticích se vrátily děti. Rekonstrukce se prodražila o dvacet milionů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.