Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jak začlenit znevýhodněné děti? Liberec na inkluzi získal další desítky milionů z dotací

Celkem 77 milionů korun získal z dotací Liberec na podporu společného vzdělávání pro předškolní děti a školáky. Půjdou na začleňování dětí se speciálními vzdělávacími potřebami a ze socioekonomicky a kulturně odlišného prostředí. Jde tak o pokračování projektu Férové školy s pořadovým číslem II.

Radnice by na takové peníze na inkluzi od státu nikdy nedosáhla. „Až dosud jsme přitom do Liberce přivezli zhruba 28 miliónů korun na projekt Vzdělávejme společně děti předškolního věku a stejnou částku na Férové školy I. S nynější dotací na Férové školy II, které budou pokračovatelem předchozích dvou projektů, tak v průběhu let 2016 až 2022 našim školám zprostředkujeme souhrnnou podporu inkluze ve výši neuvěřitelných 133 miliónů,“ vysvětlil náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Speciální potřeby

Z dotací se rozdávalo 700 milionů korun, Liberec získá více než desetinu. „Chápu to také jako určité uznání naší pětileté práce, kterou na poli začleňování – ve vzdělávání i v sociální oblasti – odvádíme,“ dodal.

Projekt Férové školy II zacílí na podporu dětí se speciálními vzdělávacími potřebami a ze socioekonomicky a kulturně odlišného prostředí a naváží na úspěšné aktivity ze dvou stávajících projektů jako koordinátory inkluze na obci i ve školách, doučování žáků ohrožených školním neúspěchem nebo příměstské tábory.

Pomoci by peníze měly i s kariérním poradenstvím. „Každé dítě je jedinečné a v určitém směru nadané. Našim cílem je tyto silné stránky dítěte určit, pomoci mu je rozvíjet a následně ho nasměrovat ke správné volbě povolání. Kariérové poradenství se v poslední dvou dekádách stalo ve vyspělých zemích standardní součástí vzdělávacího procesu,“ řekl ředitel spolupracující organizace EDUCA QUALITY Vlastimil Pecka.

Skoro šedesát škol a školek

Do projektu se zapojí 58 škol a školek z celého Liberce. Peníze ale nejdou využít na nadané a talentované žáky. „Podmínky poskytovatele dotace jsou striktní, takže ani z tohoto projektu nebudeme moci podpořit děti nadané a mimořádně nadané, které z mého pohledu rovněž patří do systému společného vzdělávání, jen z opačného spektra. Nezbývá nám než se poohlédnout jinde; hodně si v tomto třeba slibuji od spolupráce s projektem NAKAP Libereckého kraje I na rozvoj vzdělávání,“ dodal Langr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky férová škola, inkluze, společné vzdělávání, Liberec, škola, dotace, projekt, Ivan Langr, Vlastimil Pecka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak začlenit znevýhodněné děti? Liberec na inkluzi získal další desítky milionů z dotací  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.