Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dokážeme rychleji identifikovat ohnisko nákazy. Hygienici mají zbraň na epidemii od libereckých vědců

Je využitelný pro aktuální epidemii koronaviru, ale využít lze i na jakoukouli jinou epidemii. Vědci z liberecké univerzity vyvinuli systém, který dokáže shromáždit informace o nakaženém i místě a času nakažení. Hygienici tak mohou rychle reagovat na další nákazu.

Práce hygieniků v době epidemie spočívá v shromaždování co nejpřesnějších informací o nakaženém. „Jsou to informace o osobě, místě a času. Přesná práce s touto trojicí informací nám umožňuje mnohem lépe a rychleji identifikovat ohnisko nákazy, což je pro nás hygieniky zásadní,“ říká Vladimír Valenta, ředitel krajské hygieny.

A právě tyto informace shromažďuje systém vyvinutý na univerzitě v Liberci. Jmenuje se EpiGIS a vědci na něm pracují už od roku 2019. Koronavirus pak vývoj zásadně urychlil.

Z týdnů na testování byly dny

„Museli jsme jednat rychle. V řádech dnů jsme pozměnili priority a harmonogram výzkumného záměru a vše směřovali k tomu, abychom mohli epidemiologům nabídnout funkční nástroj, který je nezaměstná na dlouhé týdny při zaškolování, ale který jim okamžitě pomůže v jejich práci,“ vysvětluje vedoucí vývojového týmu Jiří Šmída z katedry aplikované matematiky Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické.

Na aplikaci pracují odborníci také z dalších fakult, epidemiologové i externí programátoři z firmy Coffee Workers. Podle Šmídy měl EpiGIS sloužit přesně pro případy, jako je epidemie koronaviru. Testování systému se ale smrsklo místo týdnů na dny a celý systém dále jeho tým ladil za pochodu. „Výstupní data jsou ale spolehlivá, za těmi si stojíme,“ dodává.

Na podobě celého systému se nadále pracuje, výzkumný tým čeká ještě hodně práce. Už nyní o něj ale projevily zájem i hygienici v dalších krajích Česka. „Čeká nás ještě mnohaměsíční vývoj všech jeho částí, které dají epidemiologům a hygienikům do rukou nástroj pro moderní práci za jakékoliv epidemie, nejen té aktuální a nejvíce viditelné,“ myslí si Šmída.

Analýza i negativně testovaných

Základem systému jsou geografické informační systémy. Po zadání dat pak lze vygenerovat grafy a mapové podklady. „Epidemiologové musí řešit desítky dalších epidemií, které v průběhu roku přichází. A potřebují data o osobách, místě a čase rychle a přesně sbírat, prohlížet v mapách a analyzovat. A také komunikovat s veřejností: se starosty obcí, novináři, občany. Na to vše se náš projekt soustředí,“ vysvětluje s tím, že velkou výhodou je fakt, že systém analyzuje i negativně testované osoby.

Liberečtí hygienici tak mají výhodu v tom, že díky EpiGISu mají zanalyzované všechny případy v souvislosti s koronavirem od začátku března. „A to jak těch testovaných s pozitivním, ale i negativním výsledkem, tak také těch ostatních, u kterých byla po návratu z ciziny nařízena povinná domácí karanténa,“ doplňuje Jana Prattingerová, ředitelka odboru protiepidemického krajské hygieny.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TUL

Štítky epigis, TUL, hygiena, Jiří Šmída, epidemie, infekční onemocnění, pandemie covidu-19, Krajská hygienická stanice, Vladimír Valenta, Liberec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lištička Věrka Mája

pozor na překlep, jedná se o Coffee Workers

Úterý, 28. dubna 2020, 20:16Odpovědět

Dokážeme rychleji identifikovat ohnisko nákazy. Hygienici mají zbraň na epidemii od libereckých vědců  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.