Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vytiskněte si vlastní dům. Liberečtí vědci vyvíjejí unikátního robota pro 3D tisk

Žádné bednění, žádné tvárnice. Robot z liberecké univerzity dokáže dům vytisknout. To je cíl vědců ze čtyř fakult liberecké vysoké školy, postupně ale jejich projekt 3D star nabývá reálných obrysů. Šlo by tak o revoluci ve stavebnictví.

Robot by se dokázal přesunovat po staveništi. Aktuálně už dokonce probíhají testy robotického zařízení. „My chceme navrhnout unikátní mobilní robotické zařízení, které se přemisťuje po staveništi a postupně tiskne svislé i vodorovné konstrukce,“ říká Jiří Suchomel z Fakulty umění a architektury TUL. Podle něj by zařízení z Liberce dokázalo tisknout i stropy a střešní konstrukce, čímž by šlo o světový unikát.

Robota převezou na staveniště

Jak by to fungovalo v praxi? Celé zařízení by se naprogramovalo a přivezlo na konkrétní staveniště, na což podle vývojářů nebude potřeba robustních náklaďáků. „Vědecký tým se zaměřuje na komplexní vývoj celého 3D tiskového procesu. V něm nebude zapotřebí bednění ani doprava prefabrikátů, což ulehčí životnímu prostředí a stavbu zlevní,“ upřesnil mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Celé zařízení už prošlo předběžným ověřením schopností tisku ve fakultní laboratoři. Jenže v ní nelze tisknout vyšší konstrukce, celé zařízení tak zamíří do Kloknerova ústavu v Praze. „V tomto specializovaném pracovišti se budou zabývat praktickými experimenty s tiskem betonových konstrukcí. Mimo jiné se tam budou zabývat vývojem cementové směsi a vhodných konstrukcí pro tisk. Materiál je alfou a omegou tohoto tisku. Musí totiž tuhnout dostatečně rychle, aby se vrstvy nebortily, ale zároveň, aby se spojovaly,“ nastínil Leoš Beran z fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií.

Robot umístěný na staveništi bude mít rameno, které může stavbu tisknout do vzdálenosti 5,6 metru a výšky 3,2 metru. Vědci ale nyní pracují na poloviční verzi.

Stavebnice LEGO

Nyní je hotový model v měřítku 1:4, na kterém probíhají veškeré testy. „Architekti požadují, aby bylo možné tisknout stěny s prakticky libovolnou půdorysnou křivostí, která se může velmi rychle měnit. Včetně přerušování tisku a vzniku ostrých zlomů,“ upřesnil Václav Záda, jeden z hlavních autorů tiskového robota.

Celá stavba pak bude připomínat stavebnice LEGO, bude se sestavovat z dílů, které do sebe zapadnou. „Některé části konstrukce, zejména svislé stěny, budeme umět vytisknout v konečném umístění. Vodorovné části vytiskneme na zemi a přeneseme na místo. Vše přímo na staveništi,“ upřesnil Suchomel.

Na vývoj robota dosud univerzita získala téměř 73 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TUL

Štítky tul, 3D tisk, robot, stavebnictví, univerzita, dům, Jiří Suchomel, Lego, Fakulta umění a architektury Technické univerzity v Liberci, České vysoké učení technické v Praze, Liberec, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vytiskněte si vlastní dům. Liberečtí vědci vyvíjejí unikátního robota pro 3D tisk  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.