Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Smart technologie i nanomateriály. Liberecká univerzita bude spolupracovat s německým institutem

Technologie průmyslu 4.0, nanotechnologie či polymery jsou možné obory pro spolupráci mezi libereckou Technickou univerzitou a německým výzkumným Fraunhoferovým institutem. Zájem spolupracovat stvrdili v pátek zástupci obou institucí při návštěvě saského premiéra Michala Krestchmera a českého předsedy vlády Andreje Babiše (ANO).

„Od spolkové vlády mám přislíbené dva miliony eur (52,17 mil. Kč) na spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci s podmínkou, že česká strana přispěje stejnou částkou," uvedl prezident Fraunhoferova institutu Reimund Neugebauer.

Rektor liberecké univerzity Miroslav Brzezina připomněl, že spolupráce s Německem, a především sousedním Saskem, má na liberecké univerzitě tradici. „V současné době běží několik projektů se saskými partnery, dalších deset je již dokončeno," řekl rektor.

Podle něj by mohly být pro saské partnery z řad výzkumných institucí zajímavé především tři oblasti spolupráce s libereckou univerzitou. První je použití vodíku ke spalování v konvenčních motorech. „Druhým tématem je úložiště jaderného odpadu, na kterém dlouhodobě spolupracujeme se Správou úložišť radioaktivních odpadů. Toto zaměření by mohlo být blízké například výzkumnému centru Helmholtz v Drážďanech," řekl rektor.

Spolupráci si dokáže také představit ve spojení s vodou, ať už jde o čištění a filtraci kontaminovaných vod, udržení vody v krajině či vyhledávání nových zdrojů a zásobování obyvatelstva vodou.

V memorandu jsou vymezeny tři oblasti spolupráce. První je technologie průmyslu 4.0, druhým jsou nanotechnologie, smart materiály a technologie 3D tisku. Třetím oborem možné spolupráce obou institucí jsou polymery, kompozity a textilní technologie.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, Německo, věda, školy, Babiš, Sasko, FOTO, technologie, univerzita, Andrej Babiš, ANO 2011, Reimund Neugebauer, Miroslav Brzezina, vláda Spolkové republiky Německo, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smart technologie i nanomateriály. Liberecká univerzita bude spolupracovat s německým institutem  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.