Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Liberecká průmyslovka rozšiřuje IT obory. Nabízí kvalitní výuku i nejmodernější zázemí

PR článek

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola (SPŠSE a VOŠ) patří každoročně mezi ty nejatraktivnější školy pro absolventy základek. Nabízí špičkové zázemí a náročnou, ale kvalitní výuku.

Budoucím ajťákům, programátorům, technikům i mechatronikům může škola nabídnout kvalitní výuku s nejmodernějším vybavením v podobě mnoha laboratoří, dílen a specializovaných strojů, a to také díky nově vybudovanému Centru odborného vzdělávání, které zahrnuje robotickou laboratoř, modulární automatizační linku nebo vstřikovací lis na plasty. „Další novinkou je například robot s laserovou hlavou,“ informuje ředitel školy Jaroslav Semerád.

Liberecká průmyslovka letos slaví již 145. výročí od založení a může se tak zařadit mezi školy s bohatou historií. Zároveň jde o druhou nejstarší průmyslovou školu v Čechách.

Letos poprvé škola otevře dvě třídy informační technologie, právě o ty je každoročně největší zájem. „Škola se tím snaží žákům nabídnout částečnou specializaci v oboru IT,“ sděluje Semerád s tím, že výuka bude směřována k počítačovým sítím, internetu věcí (IoT), digitalizaci výroby, vývoje aplikačního software, webových aplikací a multimédiím a pokračuje: „V rámci všech zaměření bude postupně zaváděna výuka kybernetické bezpečnosti.“

Strojírenství pak nabízí dva obory Mechatroniku a Počítačovou podporu techniky. „Počítačová podpora techniky se zaměřuje na klasickou strojařinu. Studenti se naučí CNC programování, obsluhu strojů i konstrukční stránku výrobního procesu,“ uvedl ředitel. Oproti tomu absolvent oboru mechatronika se může uplatnit jako konstruktér automatizovaných linek, programátor zařízení řízených PLC automaty nebo vedoucí provozu.

Širokou nabídku studijních oborů doplňuje trojice oborů zaměřených na elektrotechniku – Robotika, internet věcí a průmyslové řídící systémy, Elektronické systémy, automatizace a sdělovací technika (slaboproud třída A) a Průmyslová elektrotechnika, výkonová elektronika a řídící systémy (silnoproud třída B). Specifika k jednotlivých oborů najdete na webu školy.

Pro studium na liberecké průmyslovce ale musí mít studenti určité předpoklady. Rozhodně nestačí kladný vztah k počítači nebo zájem o roboty. „Uchazeči by měli mít logické myšlení, matika a fyzika je samozřejmě nutnost. Vždy říkám, studium techniky bolí. Pravda, někteří studenti znalosti těžko okecají, ale pokud je to zajímá, tak je to zábava,“ komentuje Semerád.

Všechny nabízené studijní obory jsou čtyřleté a zakončené maturitní zkouškou. Studenti mohou pokračovat ve studiu na VOŠce v oboru Průmyslová elektrotechnika. Toto studium je navíc kombinované, tedy možné studovat při zaměstnání. Podmínkou pro přijetí je maturita v jakémkoliv oboru.

Stoprocentní uplatnění, o práci se absolventi bát nemusí

Absolventi liberecké průmky jsou mezi zaměstnavateli velmi vyhledávaní, uplatnění tak najde každý, kdo se snaží. „Přesto okolo 80 procent našich absolventů pokračuje ve studiu na vysoké škole,“ říká ředitel. S budoucími potenciálními zaměstnavateli se mohou žáci setkat již během studia. Ve druhém a třetím roce studia absolvují čtrnáctidenní praxe ve firmách. Ve čtvrtém roce si mohou zvolit jednodenní praxe v týdnu ve firmě, podmínkou je maturitní práce z dané firmy.

O studium na SPŠSE je velký zájem. Ročně škola přijímá na 200 studentů a obdrží až dvojnásobek přihlášek. Letos je nutné podat přihlášku do 1. března. Bližší informace najdou zájemci v sekci přijímací řízení.

Škola také každoročně pořádá Burzu firem. „Jedná se o představení místních firem studentům. Musím říci, že zájem o spolupráci je ze stran firem velký. Loni se akce zúčastnilo na padesát společností,“ vysvětluje Semerád. „Jak já říkám, naše škola připravuje absolventy pro středně technické profese. Bylo tomu tak v minulosti a je tomu tak i nyní. Samozřejmě se stále snažíme posouvat výuku dopředu,“ dodává.

Školu můžete navštívit i v těchto dnech, opravdu. A to díky virtuální prohlídce, která vás provede například dílnami, elektrolaboratořemi, ateliérem nebo kovárnou. V každé části školy navíc najdete i potřebné informace o konkrétním místě. Navíc 14.2. proběhne i online Den otevřených dveří, během kterého budou probíhat i online chaty se zástupci škol. Ke schůzce se můžete připojit online od 9 do 16 hodin.

Pokud vás zajímají IT nebo 3D technologie, elektrotechnika nebo strojírenství, můžete se přihlásit na Soboty s technikou. Ty v současné době probíhají online.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SPŠSE a VOŠ

Štítky Liberecký, škola, vzdělávání, SPŠSE a VOŠ, studium, technika, Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola Liberec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká průmyslovka rozšiřuje IT obory. Nabízí kvalitní výuku i nejmodernější zázemí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.