Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ředitel Waldorfské školy v Semilech netrvá na testování, město zvažuje jeho odvolání

Ředitel Waldorfské školy v Semilech Ivan Semecký odmítá podle svého vyjádření dělat ze školy testovací centrum. Děti mají podle něj právo chodit do školy, rodiče mají právo rozhodovat o svých dětech a učitelé mají děti vzdělávat, uvedl na webových stránkách školy. Školská rada s jeho postupem nesouhlasí, škola má ale právní subjektivitu, a tak radnice nemůže zakročit. V pondělí proto bude městská rada na svém zasedání jednat o jeho možném odvolání, řekla starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Podle ředitele vydaná mimořádná opatření a metodické pokyny staví ředitele škol do absurdní pozice, ve které mají některým dětem zakazovat chodit do školy, rodičům odpírat jejich základní práva a z učitelů dělat zaměstnance "testovacího centra". „K tomu školy rozhodně sloužit nemají! Kromě naprosto nepřiměřených nároků na školu jde hlavně o popření základních práv dětí a rodičů. Testování dětí nechávám na rozhodnutí rodičů. Pouze trvám na tom, aby rodiče vyjádřili svůj případný nesouhlas s testováním písemně. Nošení roušky ve třídách nechávám na rozhodnutí rodičů. Trvám na jejich nošení ve společném prostoru školy," vysvětluje svůj postoj na stránkách školy ředitel.

Testování dětí je podmínkou otevření škol. Poprvé se testovalo v pondělí, z 13 tisíc testů provedených v Libereckém kraji bylo podle mluvčí krajské hygienické stanice Zuzany Balašové devět pozitivních. Ve čtvrtek se testovalo podruhé, výsledky budou k dispozici v pátek. „Ve škole proběhlo ještě jedno místní šetření," řekla Balašová.

V čtvrtek podle mluvčí hygienici odeslali škole protokol, k němuž má ředitel možnost se vyjádřit či podat námitky. „Probíhá monitoring, a pokud bychom objevili nějaké onemocnění, které by bylo navázané na tuto školu, tak bychom přistoupili k možnosti omezit její provoz," dodala. Hygienici podle Balašové současně jednají i s městem, které je zřizovatelem školy.

V semilské waldorfské škole podle Mlejnkové ani ve čtvrtek netestovali všechny žáky, nejpozději od příštího týdne by ale i tady nařízení splnit měli. Použít chtějí tzv. plivací testy, které by do školy děti přinesly z domova. Postoj rodičů i pedagogů školy k testování přitom podle starostky není jednotný. „Mnozí s postupem ředitele nesouhlasí," řekla.

Testování ve škole je dobrovolné. „Jako rodič prvňáka, který do semilské waldorfské školy dochází, mohu potvrdit, že škola testování neodmítá. Učitelé testy dětem nabízejí a většina dětí - včetně mého syna - se pod jejich vedením testuje. Pouze ty, které se testovat nechtějí, k tomu nejsou nuceny," uvedl Kamil Pinta. I neotestované děti se mohou učit s těmi otestovanými.

Na ostatních základních školách v Semilech rodiče testování neodmítají, situace na waldorfské škole to nezměnila. „Děti ani rodiče s tím nemají problém, jen jedna maminka prvňáčka chtěla být v pondělí u toho. Děti to většinou berou jako zpestření," řekl  ředitel Základní školy Ivana Olbrachta Jiří Jiránek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky ČR, školy, koronavirus, waldorfské, testování, Semily, 3.VERZE, AUDIO, právo, Waldorfská škola, Lena Mlejnková, Ivan Olbracht, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jana Schovankova

Jen tak dál Pane řediteli. Tleskám a smekám před Vámi.

Pátek, 16. dubna 2021, 09:06Odpovědět

Ředitel Waldorfské školy v Semilech netrvá na testování, město zvažuje jeho odvolání  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.