Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Žáci druhého stupně škol v Libereckém kraji se od pondělí vrátí do škol. Rozhodla o tom vláda

Na mimořádném dnešním jednání rozhodla vláda o tom, že se v pondělí mohou vrátit do škol děti z druhého stupně v šesti krajích a také v Praze. Jedním z krajů je i ten Liberecký. Děti se budou učit rotačně, týden budou ve škole a týden se budou učit z domova. Podle rozhodnutí vlády se mohou vrátit i všechny děti do školek, kde se navíc nebude testovat.

Při postupném návratu žáků do škol postupuje ministerstvo nyní regionálně podle počtu nově nakažených na 100 tisíc obyvatel, klesnout musí pod 100 za posledních sedm dní. Liberecký kraj má za poslední týden 119 nakažených na 100 tisíc.

Pro školy jde o komplikaci, na přípravu budou mít velmi málo času. Některé školy také zřejmě nebudou mít dost testů pro děti z druhých stupňů. „My máme testy na tento a příští týden, máme pokryté testy pro první stupeň a konzultace na druhém stupni a také pro děti lidí z integrovaného záchranného systému, o které se staráme. Ale plošně s návratem dětí z druhého stupně jsme zatím nepočítali," řekl například ředitel Základní školy 28. října v České Lípě Libor Šmejda.

Podle rozhodnutí vlády poskytne testy na nejbližší období Správa státních hmotných rezerv.

Komplikované bude tak rychle zorganizovat i samotnou výuku. Učitelů je podle Šmejdy dost, problémem je ale nedostatek prostoru. Většina učitelů totiž zajišťuje distanční výuku přímo ze školy, ve třídách teď ale budou žáci, a tak nebude pro učitele dostatek míst. To považuje za největší problém rotační výuky na druhém stupni také třeba ředitelka Základní školy Husova v Liberci Blanka Lukeš Reindlová. „Učitelé si musí rozvrhnout, jak to všechno stihnou, a kde budou vlastně vysílat. To ale vyřešíme a pro ty děti je jen dobře, aby se do školy vrátily," řekla.

Do školek se také vrátí všechny děti, dosud mohly chodit jen ty z předškolních ročníků a ve skupině mohlo být maximálně patnáct dětí. Děti ve školkách se nebude muset testovat.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 2

Štítky Liberecký kraj, vzdělání, škola, návrat dětí, vláda, Praha, Libor Šmejda, Správa státních hmotných rezerv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci druhého stupně škol v Libereckém kraji se od pondělí vrátí do škol. Rozhodla o tom vláda  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.