Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do škol se dnes poprvé vrátili žáci z druhých stupňů a nižších ročníků víceletých gymnázií

Do škol v Libereckém kraji se dnes mohli vrátit všichni předškoláci a do rotační výuky se díky příznivému epidemiologickému vývoji poprvé zapojili také žáci druhého stupně základních škol.

Do lavic se vrátili také mladší studenti osmiletých gymnázií, tam ale dnes navíc začaly přijímací zkoušky. Třeba na Gymnáziu a Střední odborné škole pedagogické Jeronýmova v Liberci proto museli přes víkend kompletně předělat své plány, řekl ředitel Jaroslav Šťastný.

„Do školy se nám vrátili studenti tercie a kvarty a k tomu tu máme přijímací zkoušky, což je opravdu náročné. Máme 22 tříd a všechny jsou plné," uvedl Šťastný. O návratu studentů se dozvěděli až ve čtvrtek večer a připravit vše včetně testování takhle na poslední chvíli nebylo podle něj jednoduché. Zájem o studium na škole je obrovský. „Máme 600 přihlášek a bereme 120 dětí," dodal ředitel. Největší zájem je podle něj o studium na osmiletém gymnáziu, kam se hlásí 190 dětí, škola ale otevírá jen jednu třídu a přijme 30 dětí.

Zatímco studenti k přijímacím zkouškám chodí už s hotovými testy, pro své studenty muselo gymnázium testování zajistit. „Přišli do školy až na 09:00, aby se s těmi, kdo přišli na přijímačky, nepotkali," řekl Šťastný. Nikdo ze studentů podle něj testování neodmítl a všichni do školy přišli. Problémy nebyly ani s uchazeči o studium. Na programu jsou dnes na gymnáziu nejen testy z matematiky a češtiny, ale také praktické zkoušky z tělesné, hudební a výtvarné výchovy a také z mluveného projevu, které jsou podmínkou k přijetí na obor předškolní a mimoškolní pedagogika.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) bylo otevření osmiletých gymnázií překvapením, na které nebyly připravené ani zásoby testů. Kraj měl ale k dispozici ve svých rezervách 4000 antigenních testů, které podle něj pro tyto školy uvolnil. Objednávat testy pro školy se ale zatím nechystá. „Budeme čekat, jestli se správě státních hmotných rezerv podaří antigenní samotesty pro školy vysoutěžit, dohodli jsme se na tom dnes i se starosty obcí s rozšířenou působností," řekl hejtman po jednání krizového štábu. Ocenil, že školy a gymnázia dokázaly nástup žáků a jejich testování v tak krátké době připravit.

Bez větších problémů začala prezenční výuka starších dětí i na základních školách, až na výjimky neměly děti s testováním problémy. „Jeden tatínek žáka šesté třídy odmítl naše testy, tak jsme ho odkázali na veřejné testovací místo, bez testu dítě do třídy pustit nemůžeme," řekl Libor Šmejda, ředitel Základní školy 28. října v České Lípě, která patří k největším v Libereckém kraji. Kvůli otevření druhého stupně museli ještě narychlo ve čtvrtek dojet pro dalších 330 testů, aby mohli zajistit testování starších dětí, s nimiž nepočítali. Už minulý týden testovali i deváťáky, kteří dnes místo do školy zamířili k přijímacím zkouškám.

Také na Základní školu Husova v Liberci dnes nastoupila polovina žáků z druhého stupně do svých tříd, prázdná zůstala jen třída deváťáků. „Přišlo zhruba 90 dětí z druhého stupně, ne všechny jsme ale testovali, někteří jsou po covidu," řekla ředitelka školy Blanka Lukeš Reindlová. Testování podle ní nikdo neodmítl a žádný test nebyl pozitivní. "Za tu dobu, co testujeme, jsme tu neměli žádný test pozitivní," dodala. I oni minulý týden testovali deváťáky, pro které byl test podmínkou účasti na přijímacích zkouškách. „Někteří šli ale na veřejné testovací místo," dodala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, koronavirus, základní, střední, Liberecký, základní škola, přijímací zkoušky, Liberecký kraj, Jaroslav Šťastný, studium, Liberec, Martin Půta, Libor Šmejda, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do škol se dnes poprvé vrátili žáci z druhých stupňů a nižších ročníků víceletých gymnázií  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.