Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kombinace on-line a prezenční výuky. V kraji to jako jediná zkusí liberecká průmyslovka

Někdy se učit ve škole, jindy doma. V kraji se do testování kombinované prezenční a on-line výuky zapojí jako jediná Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická.

Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova. Na liberecké průmyslovce chtějí využít zkušeností, které získali s on-line výukou v době, kdy byly školy kvůli koronaviru pro studenty zavřené, řekl ředitel školy Jaroslav Semerád. V celém Česku se do projektu zapojilo 72 škol.

Kombinovaná výuka se nedotkne všech tříd

My jsme tu vzdálenou výuku zvládli velmi dobře a chceme v tom pokračovat, abychom to nezapomněli. Chtěli bychom to udělat průřezově všemi obory. Máme výukový rozvrh pro prezenční výuku a z toho vybereme určitý počet hodin, který odučíme ve vybraných předmětech kombinovaně," popsal záměr ředitel školy.

V praxi by to podle něj mělo vypadat tak, že jeden den v týdnu žáci některých tříd do školy nepůjdou a budou se učit z domova. Nebude to ale každý týden, třídy se budou střídat. „Každý týden bude chybět jeden den jedna nebo dvě třídy," dodal.

Škola má 28 tříd ve čtyřech ročnících, kombinovaná výuka se ale nebude týkat všech. Minimálně v prvním pololetí se do ní podle Semeráda nezapojí 210 studentů prvních ročníků. „Ti studenti se potřebují rozkoukat, potřebují si zvyknout na systém výuky na střední škole. Uvidíme ve druhém pololetí," řekl. Kombinovaná výuka by se tak podle něj týkala druhých, třetích a čtvrtých ročníků. Také budoucí maturanti by se měli takto učit jen v prvním pololetí. Ve druhém už se budou podle Semeráda učit na zkoušku.

Podle informací z webu ministerstva má projekt ověřit možnosti organizace, obsah a metody pro kombinované vzdělávání. To by mohlo do budoucna představovat rozšíření vzdělávací nabídky škol například z důvodů nadání žáků, nemoci, dlouhodobého pobytu v zahraničí, dlouhodobější léčby, poptávky rodičů a dalších případů, kdy využití kombinovaného vzdělávání může být pro žáka a jeho rodinu výhodnější než prezenční výuka. Jedním z cílů je tak, připravit kvalitní podklady pro rozhodování ministerstva o tom, zda a jak začlenit kombinované vzdělávání v období povinné školní docházky v základních školách.

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Liberci patří k nejstarším průmyslovkám v zemi. Letos slaví 145 let od svého založení. Se zhruba 740 studenty patří k největším středním školám v Libereckém kraji. Zájem o studium podle Semeráda každoročně výrazně převyšuje možnosti školy. Letos dostali 480 přihlášek, přijmout ale mohli jen 210 studentů. Od letošního roku rozšířila škola výuku informačních technologií a nově se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost. Velká část absolventů pokračuje ve studiu na Technické univerzitě v Liberci, s níž škola úzce spolupracuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SPŠSE a VOŠ Liberec

Štítky školy, koronavirus, střední, Liberec, projekt, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česko, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kombinace on-line a prezenční výuky. V kraji to jako jediná zkusí liberecká průmyslovka  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.