Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Totální chaos, říká ředitelka liberecké základky. Některé školy kvůli covidu prodlouží prázdniny

Situace na školách se mění každým dnem. Část tříd je v karanténě a učí se online, další třídy zase jedou hybridním způsobem. Nemocní jsou i učitelé. Některé školy se proto rozhodly prodloužit prázdniny ředitelským volnem, naposledy půjdou do školy v pátek 17. prosince, jak to navrhoval i hejtman Půta.

Náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro LK) ale celoplošné prázdniny nechce. „Nedá se to posoudit paušálně. V některých školách máme vyšší nemocnost pedagogů, jinde je to zanedbatelné," uvedl Langr. Poukázal na to, že je třeba věc vnímat i z pohledu rodičů.

Některé školy tak přistoupily k tomu, že si prázdniny kvůli aktuální situaci prodlouží samy. Jde třeba o základy Náměstí míru v Ruprechticích nebo ZŠ Lesní, kde výuku ukončí v pátek 17. prosince, tedy o tři pracovní dny dříve, než by měly ostatní školy. Od 20. do 22. prosince bude v provozu v ZŠ Lesní jen družina pro malé děti, jejichž rodiče to budou potřebovat. „Za situace, jakou máme ve škole, nevidím lepší řešení," uvedl dnes ředitel Jiří Dvořák. Situace se podle něj mění každý den. „Učíme jak se dá. I distančně nebo takovým tím hybridním způsobem, kdy půlka třídy je ve škole a půlka doma na kamerách. Pořád děláme testování a ti, co mají jít na PCR test, tak to trvá dlouho. Mezitím se nakazí další, je to složité. A když to neutne stát, tak někdo musí mít rozum, aby to přerušil," uvedl Dvořák.

Chaos ve školách. Prodlužte prázdniny od pátku 17. prosince, vyzval hejtman Půta

Skoro tři tisíce dětí a učitelů v Libereckém kraji je v karanténách. Školy zažívají těžké časy, podle hejtmana Libereckého kraje by mohlo pomoci prodloužení prázdnin, které by začaly už v pátek 17. prosince.

Míní, že dvoutýdenní přestávka by mohla pomoci. „Slibuji si od toho, že v lednu budeme pracovat v normálním podmínkách," řekl. Podle něj musejí suplovat i práci hygieniků. „Máme tady jednoho zástupce, říkáme mu hlavní hygienik, který vede všechny ty komunikace s hygienou, posílání tabulek a údajů, dělá trasování a jedná s rodiči. A tam máte to spektrum od různých odmítačů až po útlocitné, není to ideální," dodal.

Jednoznačný názor na prodloužení vánočních prázdnin nemá ředitelka ZŠ Husova. „S ohledem na rodiče ne. Mají toho plné zuby a myslím, že pro ně by bylo těžké řešit hlídání děti, zejména mladších. Z tohoto pohledu by mi bylo rodičů líto. Na druhou stranu ve školách, a myslím si, že je to skoro všude stejné, je totální chaos. To není vzdělávání," řekla Blanka Lukeš Reindlová.

Také není spokojena s tím, jak dostávají údaje od hygieniků. „Volají s týdenním zpožděním, pak se děti nedostanou na testy, takže se do tříd vrací po karanténě po jednom a s dalším týdenním zpožděním. Do toho spadne ve třídě do covidu někdo znovu, takže se ta situace opakuje. Učitelé nevědí ráno, které dítě jim přijde, kolik jich bude ve třídě, kolik jich bude na distanční výuce doma," řekla. Učit za takového stavu je podle ní velmi složité. „Distanční výuka byla pro děti sociálně strašně špatně, ale z hlediska vzdělávání to byl řád a systém, tohle je chaos. Učitelé jsou nesmírně unavení, nevědí, jak to uchopit," dodala.

Liberecký hejtman Martin Půta (SLK) v pondělí uvedl, že chce ministru školství v demisi Robertu Plagovi (za ANO) a kandidátu na ministra Petru Gazdíkovi (STAN) navrhnout, aby přehodnotili dohodu o tom, že nebudou prodlužovat vánoční prázdniny. Plaga v pondělí přehodnocení svého odmítavého postoje odmítl. Gazdík uvedl, že to nemůže ovlivnit, protože zatím není ministr.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, školy, koronavirus, Liberec, lesní, Ruprechtice, Martin Půta, Ivan Langr, Starostové a nezávislí, Petr Gazdík, Robert Plaga, Jiří Dvořák, ANO 2011, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Totální chaos, říká ředitelka liberecké základky. Některé školy kvůli covidu prodlouží prázdniny  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.