Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Propojení tradice a inovace. Liberecká průmyslovka vede studenty k úspěchu i v digitální době

PR článek

Liberecká SPŠSE se dokonale orientuje v trendech vyučovaných oborů a krom tradičního strojírenství nabízí svým studentům i stále se rychle rozvíjející obor elektrotechniky a trhem práce žhavě poptávaný obor informačních technologií. Tím úspěšně reaguje na současný trend 4. průmyslové revoluce v podobě digitalizace a s ní související automatizace výroby a změn na trhu práce. Jejich absolventi pak v praxi nacházejí 100% uplatnění.

Nabízí, co si trh žádá

Nejen pro podnikatelské subjekty je sledování vývoje cílového trhu nutností. I ve vzdělání je velkou konkurenční výhodou citlivě a včasně reagovat na trendy ve společnosti a průmyslu. Škola sází na moderní vybavení, práci s 3D technologiemi i velkou částí odborné výuky na PC.

Všechny obory a všechna zaměření máme nastavena tak, jak je požaduje oborová praxe. Dříve jsme měli technické lyceum. Nyní jeho činnost utlumujeme a místo toho otevíráme dvě třídy informačních technologií, prototže požadavek informačních technologií je stále větší a my mu chtěli vyjít vstříc. Navíc jsme se začali v rámci informačních technologií specializovat. Jedna třída je zaměřením spíše hardwarová a specializuje se na počítačové sítě, internet, digitalizaci výroby a kybernetickou bezpečnost. Druhá třída se pak spíše zaměřuje na software, tedy na webové a mobilní aplikace, aplikační software, programování a zase kybernetická bezpečnost z pohledu softwaru. Všechny naše obory mají budoucnost. Ve výrobě se objevuje stále více robotů. Pro roboty potřebujeme železo, ocel. To je strojírenství. S robotem někdo pohybuje, potřebujeme elektromotor, takže potřebujeme elektriku, automatickou linku a ovladače a řídí to IT specialista, který to musí naprogramovat.“ Popisuje vývoj školy a průmyslu ředitel Jaroslav Semerád.

Příprava už od píky

Škola pro všechny zájemce o techniku z řad žáků 8. a 9. tříd nabízí unikátní program nazvaný Soboty s technikou, kde se prezenčně za běžných podmínek a distančně online formu v případě protiepidemiologických opatření snaží uchazečům o studium přiblížit vyučované obory a formu výuky.

Otevřeme odobrné laboratoře, učebny, dílny pro praktickou výuku a snažíme se uchazečům ukázat o čem studijní obory jsou a jak to u nás chodí.“ Představuje projekt ředitel Jaroslav Semerád

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti – ale s individuálním přístupem

Liberecká průmyslovka se netají tím, že na své studenty klade velké nároky. Vidí v náročnosti studia velkou výhodu pro budoucí uplatnění při navazujícím studiu na vysokých školkách nebo pro úspěch na trhu práce. I firmy si absolventy školy velice chválí za získanou odbornost. A rádi jsou za to nakonec i sami absolventi.

Studium technických oborů je velice náročné. Látka se totiž nedá nabiflovat nazpamět, musí se pochopit. Pokud má ale student zájem, chodí do školy, dělá úkoly a věnuje se studiu, školu bez problémů zvládne.“ Vysvětluju problematiku ředitel Semerád.

Zájem o žáka je proto důležitou částí konceptu studia a škola se snaží žáka hodnotit a přistupovat k němu maximálně individuálně a ke studiu ho správně motivovat.

Pokud vidíme, že má student zájem a poctivě pracuje, je mu kantorský sbor připraven pomoci a věnovat mu více potřebné péče, pokud je to třeba. Nechceme se věnovat jen nadaným žákům, ale i těm, co maji o studium opravdový zájem.“ Doplňuje Jaroslav Semerád.

Za rozhledem do zahraničí a poměření sil

Liberecká průmyslovka nabízí svým studentům mnohé studijní příležitosti v různých obměnách, které jsou pro studenty velkou motivací ke studiu. Studenti především 3. ročníků mají možnost stáže v několika evropských zemích, kde si svoje znalosti mohou poměřit se svými vrstevníky a získat zkušenost s formou výuky z jiné země.

V současné době nabízíme měsíční stáže v partnerských školách ve Španělsku, na Maltě, Slovensku a Polsku a připravujeme i stáže ve Slovinsku, Lotyšsku nebo třeba Řecku. O tyto stáže je velký zájem a studenti se vracejí naprosto nadšení. Mají tam i možnost praxe ve firmě.“ Popisuje zahraniční příležitosti ředitel Jaroslav Semerád.

Oblíbené jsou mezi studenty i soutěže, ať už technického nebo sportovního rázu, ve kterých se škola pravidelně výborně umisťuje. Skvělým příkladem je každoroční úspěch v celostátní soutěži středoškolské odborné činnosti (SOC), kde studenti bodují s pracemi napříč oborem.

Naši studenti se umisťují na předních místech. Z technických škol jsme zpravidla mezi nejlepšími. Před námi se umisťují většinou jen gymnázia.“ Říká hrdě ředitel průmyslovky.

Skvělou příležitostí k osahání si pozdějšího zaměstnání je pro studenty 4. Ročníků i jednodenní praxe ve firmách.

Podmínka je, že si student musí přinést zadání maturitní práce z praxe. Potom u maturitní zkoušky nedělá praktickou zkoušku v laboratořích, ale obhajuje práci, kterou si přinesl z praxe ve firmě. To se může zdát náročné, ta hodnota praktické maturity je pak ale úplně jinde.“ Uzavírá nakonec výčet studentských příležitostí ředitel Jaroslav Semerád.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky SPŠSE, studium, průmysl, trh práce, informační technologie, Průmyslová revoluce, Španělsko, Polsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Lotyšsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Propojení tradice a inovace. Liberecká průmyslovka vede studenty k úspěchu i v digitální době  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.