Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vyřeš problém regionu, zahraj si na Ideathonu o 120 tisíc korun

PR článek

Soutěž Liberec Ideathon se již podruhé za sebou stane líhní nových nápadů. Cílem je zapojit do řešení konkrétních problémů regionu mladé lidi, studenty středních škol a Technické univerzity v Liberci. Soutěžní týmy dostanou 24 hodin, na výběr budou mít ze čtyř výzev, jejichž jednotící linkou bude snížení negativních dopadů na životní prostředí. Ideathon startuje ve čtvrtek 21. dubna krátce po poledni v prostorách Libereckého podnikatelského inkubátoru Lipo.ink. Registrace je otevřena do neděle 17. dubna na portálu 1012plus.

„Tři výzvy jsme postavili na reálných problémech, které tíží Technickou univerzitu v Liberci, Liberecký kraj a Statutární město Liberec. Čtvrtá výzva bude mít širší mantinely, soutěžící dostanou k dispozici otevřená data kraje a definice problému i řešení bude na nich,” uvádí Jan Mašek, vedoucí liberecké kanceláře CzechInvest, která je společně s Libereckým krajem a Agenturou regionálního rozvoje pořadatelem Ideathonu.

Mezi nejlepší týmy rozdělí pořadatelé atraktivní prize money. Dva týdny před začátkem soutěže ho navýšili na 120 tisíc korun. Kromě peněz si však soutěžící mají odnést do života i cenné zkušenosti a nové kontakty. Tematicky se Ideathon zaměří na oblast životního prostředí. Dotkne se například energetiky a dopravy. Studenty postaví před výzvy najít úspory energií v budovách Technické univerzity a Libereckého kraje nebo navrhnout způsob, jak snížit dopravní zátěž v Liberecko-jablonecké aglomeraci.

„Naším cílem je motivovat studenty k vytvoření životaschopných opatření, která budou mít reálný dopad. Stejně jako to bylo v loňském ročníku. Chceme, aby si zároveň osvojili nové znalosti od mentorů z praxe i od svých kolegů. I proto budou týmy poskládané multioborově napříč fakultami,” uvádí Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. Širší strategií kraje je podpora chytrých řešení v rámci koncepce Chytřejší kraj pro Liberecký kraj, a to i za pomoci zapojení studentů a jejich nápadů.

O reálný dopad usiluje i startup Binner, soutěžní projekt studentů TUL Jaroslavy Frajové, Michala Jordáka a Viliama Fedorka, který vyhrál loňský ročník Ideathonu s chytrým řešením logistiky svozu komunálního odpadu. V obměněném složení uspěl tým i na studentské soutěži Startup TUL o půl roku později. Letos plánují pilotní projekt, ve kterém na Frýdlantsko nasadí dvacet popelnic vybavených senzory. „Data ze senzorů pomohou optimalizovat cesty popelářských vozů, přístupná budou jak pro svozovou firmu, tak v aplikaci pro obce a občany. Jak celý systém nastavit co nejefektivněji, nám pomůže právě frýdlantský pilot realizovaný s odborem životního prostředí Libereckého kraje,” uvádí Jaroslava Frajová, doktorandka FUA TUL, která na projektu Binner aktuálně spolupracuje s programátorem Josefem Čížkem.

Účast v soutěži by každému doporučila. „Bylo to velice intenzivních 24 hodin. Téma nám sedlo a dobře jsme fungovali jako tým. Měli jsme také dobře popsaný konkrétní problém a komunikovali jsme přímo se zadavatelem tématu, který byl otevřen novým nápadům.” říká Jaroslava a potvrzuje, že za těchto podmínek lze i v tak omezeném čase vymyslet funkční řešení a uspět. „Nevadilo ani, že nejsme odborníci na IT. S tím nám pomohli mentoři, kteří do Ideathonu přinášejí zajímavé know-how,” dodává Jaroslava.

Připomeňme, že letošní ročník Liberec Ideathonu se koná 21. až 22. dubna v prostorách Lipo.ink a registrovat se je možné do neděle 17. dubna 2022 (po tomto datu, prosím, kontaktujte napřímo pořadatele).


Ideathon je spolufinancován z projektu „Smart Akcelerator II Libereckého kraje“ CZ.02.2.69/0.0/0.0/18_055/0016369.

Smart Akcelerator II Libereckého kraje realizuje ARR-Agentura regionálního rozvoje, spol. s.r.o. a je financován z prostředků Evropské unie, MŠMT a Libereckého kraje.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ideathon, region, soutěž, lipoink, inkubátor, Liberecký kraj, Liberec, Technická univerzita v Liberci, životní prostředí, projekt, Jan Mašek, Evropská unie, CzechInvest, Jiří Ulvr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyřeš problém regionu, zahraj si na Ideathonu o 120 tisíc korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.