Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První ročník sklářského sympozia pro děti se uskuteční na Českolipsku. Zúčastní se žáci z celé republiky

První ročník sklářského sympozia pro děti bude v tomto týdnu hostit na Českolipsku uměleckoprůmyslová sklářská střední škola v Kamenickém Šenově a sklárna Pačinek Glass. Inspirací pro jeho uspořádání bylo Mezinárodní sklářské symposium IGS, na kterém se od roku 1982 v Novém Boru a jeho okolí setkávají každé tři roky slavní umělci z celého světa.

Prvního ročníku Mladého sklářského symposia se od čtvrtka 23. června do neděle 26. června zúčastní 14 talentovaných dětí ze základních uměleckých škol z celé republiky. „Poprvé ve svém životě a nízkém věku přijdou na sklářskou huť, školní brusírnu, malírnu, rytebnu, nebo do ateliéru svítidel a vytvoří za odborného vedení a pomoci sklářů a profesorů své první skutečné umělecké dílo," uvedl David Sobotka ze sklárny Pačinek Glass.

Tvořit budou děti ve škole i ve sklárně, která je v Kunraticích u Cvikova. Jejich díla budou vystavená od nedělního odpoledne v Severočeském muzeu v Liberci.

Mezinárodní sympozium IGS patří mezi nejvýznamnější sklářské akce v regionu. Podle Sobotky uspořádáním sympozia pro děti myslí na budoucnost tohoto oboru v České republice. „Poslední roky a zejména současná nepříznivá situace, která není pro sklo vůbec ideální, s sebou nese celou řadu problémů. Nicméně i přesto  nebo právě proto  nás organizátory dokázala vyburcovat k tomu, abychom budoucnost českého skla nenechali žít jen z tradice, ale abychom se sami přičinili o zrod nové generace budoucích sklářů, návrhářů a umělců, kteří budou slávu českého sklářského fenoménu šířit dál," dodal Sobotka. Uměleckým garantem dětského sympozia bude designérka Liběna Rochová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SUPŠS Kamenický Šenov

Štítky ČR, výtvarné, sklo, školy, Liberecký kraj, Českolipsko, sympozium, okres Česká Lípa, sklárna, Nový Bor, Kamenický Šenov, Liběna Rochová-Svobodová, Severočeské muzeum v Liberci, Česko, Kunratice u Cvikova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První ročník sklářského sympozia pro děti se uskuteční na Českolipsku. Zúčastní se žáci z celé republiky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.