Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Koleje v Liberci zdraží o čtvrtinu na 120 korun za noc, zájem o ubytování je velký

Ubytování na kolejích Technické univerzity v Liberci zdraží se začátkem nového akademického roku na 120 korun za noc na dvoulůžkovém pokoji, což je nárůst o čtvrtinu ve srovnání se začátkem minulého akademického roku. Za měsíc tak student zaplatí 3600 až 3720 korun. Navzdory zdražení je zájem o ubytování velký, koleje se plní rychleji než v minulých letech. Přihlášky zatím podalo přes 2400 studentů, nyní budou na řadě studenti prvních ročníků,

Koleje letos zdražovaly postupně, jak rostly náklady. První zdražení přišlo podle ředitelky Kolejí a menz Technické univerzity Liberec Ivy Šídové už na začátku letošního roku, pak se od července zvedla cena na 112 korun a teď se zahájením akademického roku, který začíná 26. září, se zvýší o dalších osm korun. Zdražení přitom zřejmě nebude v tomto akademickém roce poslední, předběžně se počítá s dalším růstem cen po Novém roce.

Liberec patřil v minulých letech k univerzitním městům s nejdostupnějším ubytováním, kolej dostal prakticky každý, kdo o ni požádal. Škola nabízí ubytování hotelového typu v areálu Harcov většinou ve dvoulůžkových pokojích s vlastním zázemím. K dispozici je tam 2552 lůžek, díky výsuvným postelím je celková kapacita kolejí 3084 míst. V současné době je ale o něco nižší, protože ještě na počátku týdne bylo v jednom ze šesti pavilonů ubytováno asi 250 ukrajinských uprchlíků.

„Podle původní dohody s krajským úřadem by měli uprchlíci koleje postupně opouštět tak, abychom na začátku akademického roku měli koleje volné pro studenty, kraj pro ně hledá jiné ubytování. Na základě této dohody například tento týden 30 osob odvezli do jiného ubytování. Zda se podaří dohodu dodržet, nevíme, jednání pokračují. Určitě u nás na kolejích mohou i v novém akademickém roce zůstat ti Ukrajinci, kteří se k nám zároveň přihlásili ke studiu. Těch je zatím 18,"  řekl mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Kvůli uprchlíkům i zvýšenému zájmu o kolej letos v Liberci nebudou studenty ubytovávat v jednolůžkových pokojích. Přibude zřejmě i přistýlek, což jsou výsuvná lůžka, využívat se budou především na blocích D, E, F, kde jsou větší pokoje, a pro každého studenta je na pokoji i psací stůl a židle. „Musíme ubytovávat po dvou i třech na pokojích, jinak se na ty koleje nevejdeme. Pokud chceme ubytovat všechny studenty, kteří o to mají zájem, nemáme na vybranou. Po jednom bydlet nebudou, i když by si to mnoho z nich přálo," řekla Iva Šídová.

Vysokoškolské koleje v Liberci v minulosti opakovaně vítězily v elektronickém hlasování o nejlepší vysokoškolskou kolej roku. Ubytovat se tam mohou i zájemci s omezenou možností pohybu, v ceně je vysokorychlostní internet, v blízkosti je menza, venkovní sportoviště i studentské kluby a restaurace. Areál podstoupil nákladnou rekonstrukci před lyžařským šampionátem, který byl v Liberci v roce 2009. Škola ale do modernizace dál každoročně investuje. Letos v menze vybudovali výtah, který má zajistit bezbariérový přístup. Část kapacit má nové podlahy, jinde se v létě malovalo.

V Liberci v posledních letech přibylo studentů, kteří před bydlením na koleji dávali přednost soukromí, nájmy ale výrazně zdražily. Studentům nabízí ubytování třeba vila Harcov zhruba dva kilometry od kampusu, kde měsíc bydlení přijde ve dvoulůžkovém pokoji na 4200 korun, loni byl o 500 korun levnější. O 1500 korun zdražil jednolůžkový pokoj, za měsíc student zaplatí 5500 až 6000 korun. Pronájem bytu je ještě dražší, nezařízená garsonka se teď v Liberci včetně záloh na služby a energie pronajímá za ceny od 9000 korun na měsíc, před rokem bylo možné najít bydlení i za polovinu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TUL

Štítky ČR, školy, byty, vysoké, koleje, Liberec, FOTO, AUDIO, Technická univerzita v Liberci, uprchlík, bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koleje v Liberci zdraží o čtvrtinu na 120 korun za noc, zájem o ubytování je velký  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.