Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký kraj podpoří studenty řemeslných oborů, o které je malý zájem. Školám poskytne miliony na stipendia

Celkem čtrnáct středních škol z Libereckého kraje je zapojeno do krajského stipendijního programu. Stipendia jsou vyplácena žákům těch oborů, kterým pro dlouhodobě nízký zájem hrozí zánik.

„Myslím si, že je třeba udělat maximum pro to, aby se tyto velmi potřebné obory zachovaly,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí. „Mám radost, že máme možnost aktivně podporovat řemeslné obory vzdělávání, protože šikovných lidí je potřeba stále více,“ doplnil Dan Ramzer, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu, zaměstnanosti.

Školy zatím získají téměř čtyři miliony korun

Krajští radní schválili školám příspěvek ve výši 3 853 000 korun, ten by měl stačit do konce letošního roku. Výše požadavků ze strany škol činí celkem 8 562 013 korun na školní rok 2022/2023. Po schválení rozpočtu kraje získají školy na stipendia zbytek finančního příspěvku. Liberecký kraj pomáhá stipendijním programem od roku 2010, zapojilo se do něj 25 tříletých učebních oborů a dva maturitní obory.

Studenti těchto oborů mohou – pokud splní podmínky – získat motivační a prospěchové stipendium. Motivační se vyplácí v případě nulové neomluvené absence, maximální absence 25 % a dále za podmínky, že žák není starší 26 let a neopakuje ročník. Měsíčně tak získá motivační stipendium v hodnotě 500 korun.

Prospěchové stipendium se oproti tomu vyplácí pololetně. Výše částky se liší v jednotlivých ročnících – v prvním ročníku je to 1 000 korun, ve druhém 2 000 korun, ve třetím 3 000 korun a u maturitních oborů získají studenti 4 000 korun.

„Když to před lety vznikalo, tak ta motivace znamenala u nematuritních oborů odborných a učňovských motivaci pro studenty, aby chodili do školy a plnili podmínky. Zrovna nedávno jsem procházel některá zařízení, byli jsme v Jablonci na středním odborném učilišti. Ptal jsem se, zda ta motivace tam existuje a odpověď zní ano, studenti si velmi hlídají neomluvenou absenci, aby mohli tu pětistovku získat. Takže motivační stipendium funguje a prospěchové rovněž,“ řekl Tulpa.

Podle něj se situace nemění – stále je nedostatek zedníků, instalatérů, elektrikářů či truhlářů. „Tyto obory jsou velmi žádané a my se je snažíme dostat co nejvíce do hry,“ uvedl Tulpa s tím, že stipendium výrazně pomohlo u elektrikářských oborů. „Třídy jsou dokonce naplněné, což je dobře,“ dodal.


 

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky Liberecký kraj, vzdělání, řemesla, stipendium, studenti, učiliště, Petr Tulpa, Dan Ramzer, motivace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj podpoří studenty řemeslných oborů, o které je malý zájem. Školám poskytne miliony na stipendia  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.