Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výzkumné centrum univerzity v Liberci má za deset let na kontě téměř sedm desítek patentů

Výzkumné centrum na Technické univerzitě v Liberci má za deset let od svého otevření na kontě bezmála 70 patentů. V areálu působí Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace (CXI). Když v roce 2010 ústav začínal, měl dva výzkumné programy a několik zaměstnanců, dnes se tu na základním a aplikovaném výzkumu podílí 200 kmenových zaměstnanců, ale také studenti univerzity.

Centrum má roční obrat čtvrt miliardy korun," řekl ředitel CXI Miroslav Černík. „Začínali jsme v malém, jako podpořený projekt, ale nyní jsme stabilní výzkumné centrum, jedno z nejúspěšnějších v ČR s více než 200 partnery z firem a výzkumných organizací z Česka, Evropy i Asie," doplnil. Výzkumné týmy řeší podle něj každoročně kolem 80 výzkumných projektů. „K tomu máme ještě kolem 50 až 60 milionů korun přímo ze spolupráce s průmyslem. Jedním z hlavních směrů výzkumu je čištění vod, ať už pitných, komunálních či vod průmyslových, máme také silnou skupinu, která se zabývá 3D tiskem, jsme schopni tisknout nejen plasty, ale i kovy, keramiku," dodal Černík.

Zázemí získal ústav před deseti lety díky výstavbě budovy L v kampusu za 655 milionů korun, většinu zaplatila Evropská unie. „Dům je v zásadě postavený dobře, i když jsme postupem času zjistili, že potřebujeme lepší klimatizace, odvětrávání. Když se stavěl, nebylo jasné, jaké laboratoře tady budou. Nebo rozvody plynů, máme spoustu tlakových lahví místo toho, abychom měli centrální sklad plynů a tam odtud byl rozvod, ale to jsme tenkrát také nevěděli," doplnil ředitel.

S novým centrem získal ústav moderní vybavení jako rastrovací elektronový mikroskop, ale také třeba špičkovou 3D tiskárnu. „Přístrojové vybavení je fyzicky staré deset let, ale morálně 13 let a potřebovalo by samozřejmě výměnu, to je problém všech center, která takto vznikla. Bohužel žádný dotační program na to není. Přestože se z jiných zdrojů snažíme vybavení doplňovat nebo obměňovat, tak to nikdy není tolik peněz, kolik bychom potřebovali," řekl Černík. Centru tak podle něj chybí třeba transmisní elektronový mikroskop, který představuje investici za 50 milionů korun. „Nejbližší je buď v Praze nebo v Polsku, takže tam musíme jezdit," dodal.

Prioritou výzkumného centra liberecké univerzity je aplikovaný výzkum a spolupráce s průmyslovými podniky. „Firmy nás samy vyhledávají, ale i my sami firmy vyhledáváme a nabízíme jim naše služby. Máme tři výzkumné směry - konkurenceschopné strojírenství, materiálový výzkum zaměřený na nanovlákna a nanomateriály, až po systémovou integraci," řekl ředitel pro vztahy s průmyslem Adam Blažek. K největším partnerům CXI podle něj patří Škoda Auto, Preciosa, Bosch, Magna nebo Nanoprogress Cluster.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Technická univerzita v Liberci

Štítky ČR, věda, školy, vysoké, Liberec, výzkumné centrum, univerzita, výzkum, Technická univerzita v Liberci, Česko, Evropa, Evropská unie, Asie, Černík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výzkumné centrum univerzity v Liberci má za deset let na kontě téměř sedm desítek patentů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.