Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pedagogové z liberecké průmyslovky pojedou na zkušenou za hranice. Kraj si od toho slibuje inovaci výuky

Čtyři učitelé z liberecké průmyslové školy se zapojí do výměnných pobytů na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. Umožňuje to projekt, na který škola získala díky Agentuře regionálního rozvoje finance z Visegrádských fondů.

„Učitelé získají přehled o způsobech výuky v zahraničí, poznají jinou kulturu a zlepší své jazykové vybavení. To vše pak budou moci v hodinách přenést na své studenty,” slibuje si od projektu Jaroslav Semerád, ředitel SPŠSE a VOŠ v Liberci. Podle něj existuje obecně nesoulad mezi tím, jak rychle se vyvíjejí nové technologie a tím, jak na to reagují školské osnovy.

Opravdu učíme stejně?

Česko usiluje o přísun investic do technologicky náročných oborů s vyšší přidanou hodnotou. Naráží však na limity v podobě nedostatku mladých lidí s dostatečným technickým vzděláním a jazykovou vybaveností, uvedl v tiskové zprávě Lukáš Jokl, smart akcelerátor Libereckého kraje.

Pedagogové během pobytu v partnerských školách získají nové poznatky z oblasti informačních technologií, kybernetiky a robotiky. Taktéž se zaměří i na mimoškolní programy, protože často studenti dosahují lepších výsledků při praxi než při teoretické výuce.

Projekt pak završí seminář v Liberci. Sejdou se na něm zástupci zúčastněných škol a představí způsoby, jak dojít k inovaci výuky v jednotlivých zemích. „Chceme, aby nově navázané kontakty učitelů po skončení projektu umožnily i studentům lepší zapojení do mezinárodních projektů nebo soutěží," doplnil Semerád.

Se zpracováním projektu pomohla průmyslové škole krajská Agentura regionálního rozvoje z kapacit projektu Smart Akcelerátor. Projekt má totiž podpořit „bolavé místo” na trhu práce v regionu. „Liberecký kraj je považován za významné průmyslové centrum země. Aby si tento status i do budoucna zachoval, je zapotřebí pečovat o úroveň technického vzdělávání v regionu,” řekl Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, vzděláním průmyslu trh práce, informační technologie, projekt, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Liberec, Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola Liberec, Česko, Jiří Ulvr, Agentura regionálního rozvoje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pedagogové z liberecké průmyslovky pojedou na zkušenou za hranice. Kraj si od toho slibuje inovaci výuky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.