Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Pedagogická fakulta liberecké univerzity eviduje nárůst počtu studentů. Přijímací řízení se letos změnilo

Liberecká univerzita se těší velkému zájmu ze strany studentů, letošní akademický rok zahájila s 6 700 studenty, což je o 700 více než loni. Studenti míří nejvíce na fakultu přírodovědně-humanitní a pedagogickou nebo na ekonomickou fakultu. Neúspěšnost studentů by měly ovlivnit nové přijímací zkoušky.

Na pedagogickou fakultu se hlásí čím dál více studentů

Mnoho studentů se hlásí na Fakultu přírodovědně-humanitní a pedagogickou TUL. Děkan fakulty Jan Picek si tento zájem vysvětluje mimo jiné tím, že se v případě pedagogických oborů jedná o stabilní zaměstnání a jisté uplatnění na trhu práce, což se projevilo i v době koronavirové pandemie.

„Nenabízíme pouze učitelské programy, kde máme nejvíce studentů, ale i programy, které patří do přírodovědy,“ uvedl Picek. Letos fakulta otevřela navazující magisterský program Aplikovaná geografie a regionální rozvoj, který volně navazuje na bakalářský studijní program aplikovaná geografie.

Na libereckou univerzitu letos nastoupilo skoro padesát studentů z Ukrajiny. S ruskými studenty sedávají v lavicích

Na Technické univerzitě v Liberci studuje více než pět stovek zahraničních studentů. Mezi nimi jsou i studenti z Ukrajiny, kteří uprchli před válkou, ale i ti, kteří zde studovali ještě předtím. V průběhu studia musí studenti z řad uprchlíků...

Velké množství studentů se hlásí také na Ekonomickou fakultu TUL, ta slaví letos třicet let, za tu dobu z ní vyšlo do světa 9 000 absolventů. Právě na letošních promocích ukončil své studium absolvent s tímto pořadovým číslem.

V posledních dvou letech eviduje fakulta velký nárůst počtu přihlášek. „Ten nárůst nekoresponduje s demografickým nárůstem, takže nás to velmi těší,“ řekl děkan. Přináší ale problémy třeba s přijímacím řízením, proto letos na fakultě přistoupili ke změně. „Snažíme se především testovat studijní předpoklady, nikoli jen nějakou znalost, nezajímá nás tolik prospěch na středních školách, protože především v době covidu byl trochu zavádějící,“ vysvětlil Picek.

Díky tomu se podle děkana změnila struktura studentů bakalářských studijních programů ve smyslu zájmu o přírodovědné obory, vedení proto doufá, že v dalších letech vzroste zájem o učitelství fyziky, matematiky a informatiky. Fakultu ale trápí neúspěšnost studentů. „Doufejme, že právě ta nová přijímací řízení nám trochu pomohou vybrat lepší studenty,“ dodal Picek.

Studentům jsou nově k dispozici tutoři

V novém akademickém roce byli na všech katedrách FP zavedeni studentští tutoři. „Studentské tutory považuji za důležité postavy v životě fakulty, protože by měli být nejbližšími důvěrníky studentek a studentů a jistými prostředníky mezi vedením kateder a fakulty,“ řekl Picek.

Právě tutorům se studenti mohou svěřit s jakýmkoli problémem, který se během studia objeví a se kterým si neví rady. „Vedení fakulty a kateder jsou studentkám a studentům k dispozici i nadále, ale snažíme se odstranit určitou bariéru danou funkcí nebo věkovým odstupem, aby bylo pro studujícího jednodušší a přijatelnější svěřit se jinému studujícímu,“ dodal děkan fakulty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TUL

Štítky Liberec, technická univerzita, vzdělání, studenti, přijímací zkoušky, Ekonomická fakulta Technické univerzity v Liberci, univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pedagogická fakulta liberecké univerzity eviduje nárůst počtu studentů. Přijímací řízení se letos změnilo  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.