Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Základní školy v Liberci jsou po přijetí ukrajinských žáků zcela plné

Základní školy v Liberci jsou po přijetí ukrajinských žáků od letošního září zcela plné. V případě další uprchlické vlny by další děti z Ukrajiny školy přijmout nemohly.

Už nejsme schopni přijmout žádné další děti. Přijde-li další uprchlická vlna, nevím co budeme dělat a myslím to obecně. To asi nebude problém jen Liberce," řekl náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

Kapacita 20 městských základních škol v pátém největším městě v zemi je zhruba 10 100 míst, v září do nich nastoupilo 636 dětí ukrajinských uprchlíků. „To vyčerpalo veškerou volnou kapacitu, kterou jsme na základních školách měli," uvedl Langr.

Do školek se dostalo jen málo ukrajinských dětí

S výjimkou jedné školy náměstek žádné větší problémy nezaznamenal. „To znamená, že si ta situace nějakým způsobem sedla nebo sedá, protože zastoupení (ukrajinských) dětí v běžných třídách je v jednotlivých počtech, spíše nižších než vyšších s výjimkou jedné školy, kde těch dětí je daleko více, a tedy ten poměr českých a ukrajinských dětí je tam, řekněme, napjatější," řekl náměstek. Podle něj ale i ředitel této školy přijímá opatření ke zklidnění situace. Budeme věřit, že si to ještě sedne," uvedl Langr. Problémem podle něj je ale také nedostatek ukrajinských asistentů a učitelů. „Peníze by na ně byly, ale nejsou," dodal.

U mateřských škol problémy kvůli přijetí dětí ukrajinských uprchlíků v Liberci nebyly. To je ale podle Langra dáno i tím, že školky ve stotisícovém městě jsou dlouhodobě zcela plné. Šanci dostat se do některé z nich tak měly jen ukrajinské děti, které by měly příští rok nastoupit do základní školy. Městské mateřské školy přijaly 54 dětí ukrajinských uprchlíků.

Liberec pořádá prostřednictvím své příspěvkové organizace Kontakt od března pro ukrajinské uprchlíky od 15 let věku také jazykové kurzy češtiny. O ně byl větší zájem jen do letních prázdnin, teď už je velmi malý. „Kurzy jsou vypsané, ale třídy poloprázdné. Samozřejmě to souvisí s tím, že dospělí nastoupili do zaměstnání a nemají čas chodit," dodal náměstek.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky ČR, Ukrajina, školy, správa, boje, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základní školy v Liberci jsou po přijetí ukrajinských žáků zcela plné  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.