Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Děti uprchlíků považují české školy za lehčí než ukrajinské, zjistili vědci

Už téměř rok se čeští žáci a studenti setkávají na školách s dětmi z Ukrajiny, které ze své rodné země odešly kvůli válce. Jak se daří Ukrajince adaptovat na místní vzdělávací systém, zjišťovali vědci z Národního institutu SYRI. Podle jejich výzkumu považují ukrajinské děti české školství za snadné.

V českých mateřských, základních a středních školách se k září 2022 vzdělávalo celkem 50 285 dětí ukrajinských uprchlíků.

Adaptace dětí z Ruskem napadené Ukrajiny je podle vědců stále živelná. Tématu se odborníci z Brna věnovali na podzim 2022, kdy provedli výzkum na školách s vysokými počty uprchlíků. „Jeho součástí byly rozhovory s řediteli, učiteli, žáky a jejich rodiči, stejně jako pozorování ve výuce. Národní institut SYRI bude nyní zpracovávat detailní analýzu dat, kterou poskytne Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky včetně doporučení," uvedl mluvčí SYRI Filip Vrána.

Dosavadní výsledky průzkumu ukázaly, že ukrajinští žáci a jejich rodiče vnímají české učitele jako přátelské a podporující, české spolužáky zase jako veselé. Zároveň si nestěžují ani na to, že by vzdělávání bylo obtížné. Právě naopak. „Žáci překvapivě uvádějí, že je pro ně česká škola lehčí než ukrajinská. To si vysvětlujeme tak, že vyučující v první fázi kladli na ukrajinské žáky zřetelně nižší vzdělávací nároky právě proto, aby podpořili jejich sociální adaptaci,“ řekla vědecká ředitelka SYRI Klára Šeďová, která vede výzkumnou skupinu zaměřenou na vzdělávání.

Podle výzkumníků přistoupily jednotlivé školy k začleňování Ukrajinců různě. Zatímco některé vytvořily adaptační skupiny, individuální rozvrhy a zavedly pro děti psychologickou podporu, jinde přístup pokulhával. Pokud se navíc v některých třídách objevilo více ukrajinských žáků zároveň, měly děti tendence sdružovat se spolu a od českých spolužáků si držet odstup.

„Z prvních výsledků našeho šetření vyplývá, že čím méně problémů ohledně začleňování ukrajinských žáků škola identifikuje, tím méně adaptačních mechanismů pak vyvíjí. Také platí, že co je na jedné škole přáním, jako například přítomnost ukrajinských asistentů, je na jiné realitou,“ řekla Šeďová s tím, že by se školy nyní měly zaměřit na takovou adaptaci Ukrajinců, která umožní, aby mohli uspět v českém vzdělávacím.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky vzdělávání, ukrajina, válka, školství, syri

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti uprchlíků považují české školy za lehčí než ukrajinské, zjistili vědci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.