Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj chystá úpravu na středních školách. Žáci i učitelé se bojí zániku textilních oborů

Černá vlajka svěšená na půl žerdi na budově školy, smuteční průvod městem s rakví a transparenty ve znění: „Neberte nám školu“ nebo „My textilku nedáme“ a obdobně. Takovým způsobem dali studenti a někteří učitelé liberecké textilky najevo svůj nesouhlas s připravovanou transformací školy.

Připravuje ji zřizovatel Liberecký kraj, který má v úmyslu Střední průmyslovou školu textilní v Tyršově ulici spojit se Střední průmyslovou školou strojí a elektrotechnickou a Vyšší odbornou školou na Masarykově ulici. Ke změně by došlo od 1. července letošního roku a podle nového schématu by se začalo vyučovat od školního roku 2024/2025. Záměr musí schválit zastupitelstvo, které jej projedná 30. května. Pokud jeho členové dají se změnou souhlas vznikne Střední průmyslová škola strojní, elektrotechnická a textilní a Vyšší odborná škola, Liberec. Ředitelem zůstane Jaroslav Semerád, současný ředitel školy na Masarykově ulici. Ten chce podpořit všeobecné vzdělávání a pracuje s vizí, že by se všem žákům školy bez ohledu na obor dostalo prvním ročníku stejného vzdělání.

„Jediné, k čemu by došlo je změna názvu školy, označení textilní v něm zůstane. Rovněž zůstanou zachovány textilní obory, ty jako takové nezaniknou. Naopak propojením škol se ještě zlepší jejich kvalita, díky sdílení materiálního a technického vybavení, také podmínky pro studium se zlepší. Naší hlavní prioritou je zkvalitnit výuku a posunout ji do 21. století,“ řekl Jiří Čeřovský (ODS), náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, sportu a zaměstnanosti Libereckého kraje.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK) také upozornil, že se v posledních dnech šíří mylné informace o stěhování z budovy školy z Tyršovy ulice. „Děti budou i nadále docházet do školy v Tyršově ulici, nikdy nebylo v plánu školu vystěhovat. Děti, které tam studují tam i dostudují a nechystá se ani žádné dělení oborů,“ poznamenal hejtman. Naopak podle plánu kraje by v objektu v Tyršově ulici měly přibýt dvě třídy nově otevřeného oboru technického lycea se specializací na 3D technologie, webové aplikace a multimédia. V nabídce střední školy zůstanou zachovány tradiční obory oděvnictví i textilnictví.

„Z dlouhodobého hlediska je však nutné přizpůsobit nabízené obory vzdělání novým požadavkům společnosti a trendům v daných odvětvích. Zároveň vnímáme silnou potřebu rozšířit všeobecné vzdělávání,“ upřesnil Čeřovský. Zástupci kraje probrali záměr transformace předem i s odborníky z Technické univerzity v Liberci, lidmi z firem zabývajících se textilní výrobou či Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu a zástupci Klastru technické textilie, které s odbornými školami spolupracují.

Ředitelka Střední průmyslové školy textilní Liberci, Jana Kočí, však neskrývá obavy ze zániku oborů, pokud dojde ke sloučení škol.

„Stále se mluví o zachování oboru textilnictví, ale přitom se ruší střední škola textilní v Liberci. Tak jak je nastavený školní vzdělávací program, tak plně vyhovuje všem zaměstnavatelům po celé republice. Co se týká oboru oděvnictví, nedokážu si dost dobře představit, jak bude fungovat pod střední průmyslovou školou strojní, elektrotechnickou a textilní. Ano, s oborem strojnictví je velmi úzce spjat, ale předpokládám, že obor oděvnictví nebude ve stejné míře na strojní průmyslovce fungovat, protože to vždycky bude strojní průmyslovka a obor postupně zanikne,“ míní Kočí.

Ve školním roce 2022/2023 činil celkový počet žáků Střední průmyslové školy textilní 186, první ročník jich navštěvovalo 85, ve třídách bylo průměrně 20 studentů. Z dlouhodobého hlediska se škola potýkala s úbytkem žáků.

V tomto školním roce je textilní škola naplněna z 37 procent. „Sice zároveň skokově narostl počet žáků, to se ale projevuje v celém středním školství, neboť do prvních ročníků vstupují silnější ročníky. Tento stav tedy nezpůsobil náhlý zájem o obory textilní výroba a oděvnictví, jde o důsledek spojený s demografickým vývojem,“ objasnil Čeřovský.

Podle ředitelky Kočí odchází pracovat do oboru 10 % absolventů. Na podporu zachování liberecké textilky vznikla také petice, pod kterou se podepsalo takřka 2300 lidí.

Transformace se nedotkne pouze dvou zmíněných škol. Z důvodu zvyšování kapacity všeobecného vzdělávání také kraj jedná o možnosti navýšení počtu tříd na Gymnáziu a Střední odborné škole pedagogické Liberec, Jeronýmova. Místo stávající tělocvičny by se vybudovalo 6 tříd a v areálu školy byla postavena tělocvična nová.

Nabídku vzdělávání v Libereckém kraji by mělo rozšířit kromě technického lycea při sloučené průmyslové škole i otevření dvou tříd s novým oborem zaměřeným na kybernetickou bezpečnost a kyberšikanu.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky střední škola, Liberec, Liberecký kraj, Střední průmyslová škola textilní, transformace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan K

Obor "se zaměřením na kyberšikanu" je dobrý frk :-)

Středa, 3. května 2023, 10:25Odpovědět

Kraj chystá úpravu na středních školách. Žáci i učitelé se bojí zániku textilních oborů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.