Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Studenti z Kateřinek chystají galavečer. Dovednosti získávají ve škole i na stážích v cizině

PR článek

Kreativita, tvůrčí nasazení, nápaditost a v neposlední řadě získané zkušenosti, vzdělání a dovednosti.

Všechno spojila do jednoho žákyně liberecké Střední školy oděvního designu Kateřinky - Liberec Julie Hladíková, která třetím rokem studuje obor Fashion Design. Zaujala a zvítězila v prestižní soutěži pro mladé módní tvůrce a vizážisty Avantgarda 2023 v Lysé nad Labem.

Julie získala první místo v soutěži vizážistů se svým projektem inspirovaným tradicí modrotisku. Svůj nápad doladila do posledního detailu pod vedením svých vyučujících a porotce doslova nadchla. „Každý rok naši studenti na soutěž jezdí a jsou úspěšní. Letos Julie bodovala v soutěži vizážistů, vloni jsme vybojovali 1. místo v soutěži oděvní,“ podotkla Blanka Merklová, zástupkyně ředitele, ze Střední školy Kateřinky

Dovednosti mladých nadějí představí galavečer

Mladých lidí s nápady, ale především odborníků v konkrétních oborech, kteří se rozhodně ve svých profesích neztratí, vychovají ve Střední škole v Kateřinkách každý rok desítky. Ostatně s jejich dovednostmi i úspěchy se mohou lidé seznámit na speciální akci určené rodičům i široké veřejnosti.

Galavečer 2023 formou zahradní slavnosti v Oblastní galerii Lázně bude vyvrcholením letošního školního roku a škola z Kateřinek ho bude pořádat už 15. června od 18 hodin. Jak již název slavnosti napovídá, tentokrát se uskuteční trochu netradičně v zahradě a všichni pořadatelé doufají, že toto netradiční prostředí celé akci dodá lehkost letního večera. Zváni jsou především rodiče současných i nově přijatých budoucích žáků, ale také všichni příznivci školy, potencionální uchazeči anebo kdokoli, kdo má zájem se seznámit s umem žáků z Kateřinek.    

Slavnost je oslavou pro celou školu a vyhodnocením nejlepších žáků všech oborů za uplynulý školní rok, ať už za jejich prospěch anebo účast na soutěžích. Současně i propagací naší školy, protože se v rámci programu představí zástupci skutečně všech oborů,“ zve na program Blanka Merklová.

Návštěvníci se mohou těšit na velkolepou módní přehlídku žáků 4. ročníků oboru Fashion Design, tedy čerstvých absolventů. V pozadí ale nezůstanou ani mladší žáci. Ti z prvních ročníků na Galavečer připravují netradiční papírové šaty, druhý ročník vsadí na představení originálních ručních potisků materiálů, třeťáci předvedou své klauzurní práce a již zmínění absolventi přítomným hostům představí své práce maturitní.

Těšit se mohou diváci i na akční prezentaci žáků oboru Bezpečnostně právní činnost, kteří si připravili ukázky sebeobrany. A za pozornost jistě bude stát i prezentace dalších oborů spjatých s Kateřinkami, tedy designérů interiéru, aranžérů, truhlářů a čalouníků. Jejich práce budou k vidění v přilehlých prostorách zahrady galerie. Vše chtějí organizátoři doplnit i kulturní vystoupení, konkrétně ukázkou tance studentky třetího ročníku oboru Fashion design Petry Příplatové a jejího tanečního partneta Jana Vlčka, kteří se věnují tanečnímu sportu a zkraje dubna si odvezli 5. místo z finále v soutěži WDSF Open, která se konala v italském Bassano del Grappa .

Na zkušenou do ciziny jezdí studenti každý rok

Střední škola Kateřinky nabízí svým studentům nejenom odborné pedagogické vedení a zázemí, ale v rámci programu Erasmus+ i mimořádnou příležitost získávat zkušenosti ze zahraničí, a to ve všech studijních i učebních oborech, které nabízí. Žáci jezdí v rámci programu nejen na čtrnáctidenní stáže po celé Evropě, ale i na delší pobyty do dalších zemí světa. Od roku 2012 už vycestovalo na zkušenosti do zahraničních firem 620 studentů, po Evropě byli například v Lotyšsku, Portugalsku, Dánsku, Švédsku, Itálii či Norsku.

Mají možnost nejenom poznat praxi ve firmách v zahraničí a něco se naučit, ale také tam hovoří anglicky a procvičují světový jazyk. Navíc mají při pobytech vše zajištěno, od ubytování, dopravy a stravy až po odborné vedení,“ popisuje Blanka Merklová. Recipročně pak zahraniční odborníci přijíždí zase do Česka, aby studentům v Kateřinkách předali své znalosti a dovednosti.

V tomto roce se navíc poprvé podařilo v rámci Erasmu vycestovat studentům i do vzdálenějších zemí světa, mimo Evropu. Budoucí záchranáři odjeli sbírat zkušenosti na Papuu Novou Guineu, kde se věnovali potápění a kontrole korálových útesů. Studentky oboru Fashion Design zase vyjely na praxi do Indie, kde v Novém Dillí získávaly zkušenosti ve svatebním studiu. Projektovat ve firmě v Japonsku, konkrétně v Tokiu a Kjótu byli tento rok studenti oboru Design interiéru.

Je to jedinečná příležitost jet na zkušenou do světa. Naši studenti mají přitom možnost vyjet nejenom na krátkodobé pobyty, ale i na pobyty dlouhodobé, po absolvování studia a strávit v zahraničí 3 – 12 měsíců,“ doplnila pedagožka.

  

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Aleš Funke, Střední škola Kateřinky

Štítky škola, Kateřinky, studium, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti z Kateřinek chystají galavečer. Dovednosti získávají ve škole i na stážích v cizině  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.