Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z Montessori základní školy letos vychází prvních dvacet deváťáků

Letos končí první deváťáci, kteří absolvovali povinnou docházku v Montessori třídách při Základní škole 5. května v Liberci. Už mají za sebou také přijímací zkoušky na střední školy a do učebních oborů a rozprchnou se do mnoha rozlišných odvětví.

Z deváté třídy od nás vychází vůbec první děti a je jich přesně dvacet. Všechny jsou přijaty na různé školy, kdy spektrum oborů, které si vybraly, je velmi široké. Od uměleckých oborů, přes obchodní školy, stavební či strojní průmyslovky, IT obory, jiné míří na učební obory, třeba na truhláře, kosmetičku nebo maséra,“ vyjmenovala zástupkyně ředitelky pro Montessori Marie Holá.

S sebou si absolventi Montessori odnáší zkušenosti s vnitřní motivací a samostatností. Vzdělávali se v respektujícím a přátelském prostředí, měli prostor rozvíjet své silné stránky, což je ústřední myšlenka Montessori vzdělávání.

Držíme jim palce a přejeme úspěšnou životní volbu,” řekla Iveta Rejnartová, ředitelka ZŠ 5. května v Liberci, která podporuje Montessori vzdělávání od prvopočátku a zároveň na stejné škole vzdělává děti i v běžných třídách. Z původních prvňáčků z průkopnického roku 2014 jich zůstala jen část, část přešla na jiné školy. V deváté třídě jsou tak i děti, které sem přešly z běžných či alternativních základních škol nejen na Liberecku.

První Montessori třída se otevřela díky úsilí a nadšení zakladatelek Martiny Minsterové a Jitky Tužové v září 2014 s původní myšlenkou omezenou na prvostupňové vzdělávání. Dnes se ve škole vzdělává 196 dětí ve všech třech trojročích, tedy devíti ročnících. Do Montessori týmu pedagogů patří v tomto školním roce 23 žen a 4 muži včetně vychovatelek školní družiny, asistentek a asistenta vedených zástupkyní ředitelky Marií Holou. „Podařilo se nám vytvořit podporující a inspirující prostředí nejen pro děti, ale i pro dospělé,” oceňuje zástupkyně nasazení a otevřenost svých kolegyň a kolegů. 

To, že se vedení školy i rodičům podařilo udržet vzdělávání dle Montessori konceptu až do deváté třídy, poukazuje na dlouhodobou podporu všech i pedagogů a také neutuchající zájem o sebeřízené vzdělávání založené na vnitřní motivaci a samostatnosti dětí. „Počet zájemců o zápis do Montessori tříd se každoročně zvyšuje,” potvrzuje poptávku ředitelka.

Vedení školy a rozvoj Montessori konceptu a významnou finanční podporu drží Spolek rodičů, který pomáhá vytvořit ideální prostředí pro Montessori v běžné základní škole. Díky pravidelným rodičovským příspěvkům financuje nákup speciálního Montessori didaktického materiálu, spolupodílí se na vzdělávání pedagogů v Montessori pedagogice, zajišťuje denní působení třídních asistentek. V současnosti podpora přesahuje 1,5 milionu korun ročně. V posledních letech je Spolek rodičů úspěšný v získávání dotací či grantů od Libereckého kraje, Preciosy, Arrivy či ministerstva školství.   

I po devíti letech působení v Liberci jsou Montessori principy laické i odborné veřejnosti málo známé. Často ve škole slýchají nejrůznější předsudky, pocházející z nevědomosti. „Nejčastější jsou asi ty, že je to vzdělávání pro postižené děti nebo že si tu děti dělají, co chtějí,” uvádí zástupkyně Holá hlavní mýty.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto www.montespolek.cz

Štítky vzdělávání, Montessori, základní škola, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Z Montessori základní školy letos vychází prvních dvacet deváťáků  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.