Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Liberecký kraj chce rozšířit liberecké Gymnázium F. X. Šaldy o další třídy

Liberecký kraj plánuje rozšíření libereckého Gymnázia F. X. Šaldy o další třídy. Přístavba přijde podle odhadů zhruba na 200 milionů korun a hotová by měla být do září 2025. Největšímu gymnáziu v kraji to umožní otevřít další třídu čtyřletého gymnázia. Kraj tím reaguje na zvýšenou poptávku po všeobecném vzdělávání, která hlavně v krajském městě výrazně převyšuje možnosti škol, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj už příští rok kvůli rozšíření nabídky všeobecného vzdělávání otevře dvě nové třídy technického lycea na Střední průmyslové škole Liberec, která vznikla 1. července spojením liberecké střední průmyslové školy textilní se střední průmyslovou školou strojní a elektrotechnickou. Původně vedení kraje plánovalo, že by se nové třídy čtyřletého gymnázia otevřely od září 2025 na Gymnáziu a Střední odborné škole pedagogické Jeronýmova v Liberci, podle Půty se ale ukázalo, že by to bylo příliš komplikované.

„Když se v 90. letech rozšiřovala kapacita na gymnáziu Jeronýmova, tak se tam místo tříd udělala v novém pavilonu tělocvična. První úvaha byla tam třídy podle původního projektu vestavět, jenže by to znamenalo velký zásah do výuky ve škole, takže po nějakém zvážení jsme se rozhodli pro stavbu nového pavilonu na Šaldově gymnáziu," vysvětil důvody rozhodnutí hejtman. V areálu gymnázia F. X. Šaldy je podle něj možné přistavět pavilon bez toho, že by byla výuka nějak zasažena.

„Chceme využít připravované podpory na výstavbu pasivních objektů, které by měly být vyhlášeny letos na podzim," řekl Půta. Přístavba by tak měla být z pohledu provozu nenáročným nízkoenergetickým objektem, na který může kraj získat až polovinu peněz z evropských a státních fondů. „Kromě těch čtyř nových tříd, kabinetů pro učitele a odborných učeben by ten objekt měl být vybavený fotovoltaikou, tepelným čerpadlem a všemi moderními vymoženostmi," dodal hejtman.

Krajští zastupitelé v úterý schválili 2,5 milionu korun na zadání studie a podkladů, na jejichž základě pak kraj vypíše veřejnou soutěž na dodavatele v režimu design & build (projektuj a postav). Systém se používá u technicky složitých staveb, kdy je potřeba urychlit práce. Zatím kraj tuto formu dodávky vyzkoušel u silničních staveb a má s ním dobré zkušenosti, přístavba gymnázia bude první budovou, kde podle Půty kraj systém vyzkouší. Slibuje si od toho zrychlení celého projektu zhruba o rok.

V Liberci nabízejí dvě krajská a jedno soukromé gymnázium každoročně dohromady 144 míst čtyřletého studia, jednou za dva roky se otevírá třída pedagogického lycea. Technické lyceum nabízela v minulosti Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Liberci, už dva roky ale studenty nenabrala kvůli potřebě otevřít druhou třídu zaměřenou na informační technologie. S otevřením nových tříd by gymnázia a lycea měla v Liberci nabírat každoročně zhruba o 90 studentů víc, kapacita ročníků by se tak měla zvýšit zhruba o 60 procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, stavby, správa, školy, střední, Liberecký, Liberec, gymnázium f.x.šaldy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce rozšířit liberecké Gymnázium F. X. Šaldy o další třídy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.