Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Krok o šedesát let zpátky. Ředitelé škol v Libereckém kraji se obávají zhoršení kvality výuky

Ředitelé škol z Libereckého kraje oslovení ČTK se kvůli dopadům navržených změn ve vzdělávání obávají zhoršení kvality výuky. Vadí jim, že by měli dostat méně peněz na výuku i snížení objemu peněz na nepedagogické pracovníky. Zatím se ale neví, kolik učitelů se zapojí do celorepublikové celodenní výstražné stávky 27. listopadu. Krajská předsedkyně školských odborů Romana Hlaváčková předpokládá, že počty budou vědět až příští týden. „Obrací se na nás ale i učitelé ze škol, kde odbory nemají," řekla.

Kolik učitelů se do stávky zapojí, nevědí například na libereckém gymnáziu Jeronýmova. „To jednání zatím u nás neproběhlo. Kantoři mají samozřejmě informace, ale prostě nevíme," řekl ředitel gymnázia Jaroslav Šťastný. Sám na navržených změnách ve vzdělávání nevidí nic dobrého. Vadí mu hlavně, že by se měly snižovat takzvané PHmaxy, tedy státem proplácené maximální počty odučených hodin. „Pokud jde o snížení PHmaxů na 85 procent, tak pro mě by to znamenalo krok o 60 let zpátky co se týká organizace výuky. A veškerá koncepce, za kterou mě podporuje třeba Česká školní inspekce a já jsem za to chválený, tak by šla vniveč," dodal. Prakticky by to podle něj i znamenalo, že by neměl práci pro sedm z téměř 60 pedagogů.

Hrozba krácení počtu hodin se nelíbí ani řediteli Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě Janu Háskovi. Špatnou zkušenost s tím má už z doby sklářské krize před 15 lety. „Nebylo to vůbec dobré. Bylo to tak, že jsme úvazkově šetřili dělené hodiny pro první ročníky při vyučování předmětu Výtvarné přípravy, kdy jsme ho učili najednou obecně pro všechna zaměření, ale ten rok žáci ztratili ve své specializaci a bylo to na jejich výkonu po čtyřech letech (školy) velmi silně vidět," uvedl Hásek. Navíc podle něj žáky do skupin nepotřebují dělit jen kvůli zajištění kvalitní výuky, ale i z bezpečnostních důvodů (BOZP), například při práci v laboratořích a v dílnách.

Obavy má Hásek také z omezení financování nepedagogických pracovníků (THP). „Je zasahuje ten nedostatek dlouhodobě, finance pro ně nebyly spuštěny v tom vylepšení s pedagogy. Takže my jsme nuceni doteď si pomáhat rozpočtově i jinak, abychom si je udrželi. A bez školníka nemůžete fungovat. A na odborných školách, kde se taví sklo, tak tam nemůžete být třeba ani bez taviče," dodal. O způsobu zapojení do stávky na této škole rozhodnou její zaměstnanci příští týden v pondělí na mimořádné poradě. Na škole pracuje 60 lidí, z toho 36 jsou učitelé. Pokud se rozhodnu stávkovat, vedení školy jim podle Háska nebude bránit, naopak v případě potřeby učiní kroky na jejich podporu.

Na rozhodnutí učitelů, zda budou stávkovat, čeká i ředitel Základní školy Lesní v Liberci Jiří Dvořák. Ani on nevnímá navržená opatření kladně. „Jsou to kroky proti dětem, proti vzdělanosti. Co se vybudovalo, tak to se tím bourá. Nevím sice, zda to vyřeší nějaký jednodenní protest, ale vláda si musí uvědomit, a jsou to vzdělaní lidé, že pokud chtějí mít republiku vzdělaných lidí, tak toto nemůžou dělat," uvedl Dvořák.

I jemu vadí krácení maximálního počtu odučených hodin. „To, že můžeme hodiny dělit, výuku zkvalitňuje. A bojíme se, že teď se to omezí a že pomine možnost mít takový ten individuální přístup. A pak bych se velice přimlouval za nepedagogické pracovníky, protože to je vskutku žalostný stav. Zasloužili by si lepší plat," řekl Dvořák. Za nesmysl považuje, že by se počet nepedagogických pracovníků snižoval. Za příklad uvedl kuchyň. „Když snížíme počet kuchařů, tak aby to ostatní zvládli, tak použijí polotovary, které jsou ale dražší. A ta cena se přenese do výše stravného, což bude mít dopad na rodiče," dodal Dvořák.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, školy, stávka, Liberecký kraj, vzdělání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Hanousek

Takže jestliže v deváté třídě propadá čtvrtina žáků z chemie, po zhoršení výuky to bude třetina?

Středa, 22. listopadu 2023, 17:05Odpovědět

Martin Vaněk

Cože? Ona se dá ta "kvalita", kterou produkuje naše inkluzivní školství, ještě zhoršit...? :-D

Úterý, 21. listopadu 2023, 21:02Odpovědět

Krok o šedesát let zpátky. Ředitelé škol v Libereckém kraji se obávají zhoršení kvality výuky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.