Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Detektory ani turnikety univerzita zatím neplánuje. Zbrklé kroky by neprospěly, říká rektor

Liberecká univerzita zatím zavádění technologických opatření v reakci na střelbu v Praze neplánuje. Situaci analyzuje ve spolupráci s policií a ostatními univerzitami. Řešení by pak mělo být komplexní. Bezpečnostní rámy nebo turnikety ve vchodech do univerzitních budov tak alespoň zatím nebudou.

„Zatím zavádění různých technických a technologických opatření, jako jsou například detektory kovu nebo turnikety na kartu u vchodů, neplánujeme. Spíše se chceme zaměřit na vypracování plánů a strategií, jak jednat a jak urychleně informovat akademickou obec v případě, že by v některé z našich budov došlo k nebezpečné krizové situaci,“ řekl rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina.

Univerzita spolupracuje s krajskou policií a Bezpečnostní radou Libereckého kraje. Rektor je také ve spojení s ostatními univerzitami. „Nejméně by teď situaci prospělo dělat zbrklé kroky, které mohou být i nákladné, ale v důsledku málo účinné nebo zcela k ničemu. Je potřeba situaci nejprve analyzovat. Intenzivně o tom jednáme s rektory napříč vysokými školami i s ministerstvem, chceme postup sladit,“ dodal Brzezina.

Připomínka obětí střelby. Minuta ticha, lidé se sešli u univerzity

V Liberci i na dalších místech se v sobotu v poledne připomínaly oběti čtvrtečních tragických událostí v Praze. Na liberecké univerzitě proběhlo pietní shromáždění, hasiči, záchranáři i policisté drželi minutu ticha. Pietní akce proběhla i ve...

Ve spojitosti se střelbou na pražské univerzitě se skloňuje také psychologická pomoc. Ta už na liberecké vysoké škole funguje od devadesátých let. Například v roce 2022 poskytla Poradna téměř 160 hodin psychologického poradenství.

„Máme dvě psycholožky, které pro nás pracují externě. Jejich služby využívají studentky a studenti i zaměstnanci a zaměstnankyně naší univerzity. V případě zvýšeného zájmu jsme schopni kapacitu nasmlouvaného poradenství nebo i počet psychologů navýšit,“ řekla vedoucí Akademické poradny a centra podpory TUL Iveta Pospíšilová.

Poradna již delší dobu plánuje zavést také psychoterapeutické služby pro studující, zaměstnance a zaměstnankyně univerzity. K dispozici by měly být v průběhu letošního roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky univerzita, liberec, opatření, bezpečnost

Detektory ani turnikety univerzita zatím neplánuje. Zbrklé kroky by neprospěly, říká rektor  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.