Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberec připravuje modernizaci Základní školy Švermova za 169 milionů

Liberec připravuje vypsání stavební zakázky na modernizaci Základní školy Švermova ve čtvrti Františkov. Jedná se celkem o tři projekty, řekla náměstkyně primátora Šárka Prachařová (ANO). Náklady radnice odhaduje na 169 milionů korun, což by byl největší výdaj v Liberci do rekonstrukce jedné školy za posledních 20 let. Rozsah prací ale bude záviset na tom, zda město získá dotace.

Jeden projekt v ZŠ Švermova se týká vybudování šesti tříd pro 180 dětí v nevyužívaném prostoru bývalého bazénu, další vybudování odborných učeben a třetí zateplení školy. Takřka jisté je, že přibudou odborné učebny s odhadovanými náklady 35 milionů korun. Na ně chce Liberec čerpat dotaci v programu ITI. „Ta částka tam je pro nás alokovaná a se ZŠ Švermova se počítá. Tak tam určitě tou dotací půjdeme," uvedla Prachařová.

Náměstkyně míní, že uspějí i se žádostí o dotaci na ministerstvu pro životní prostředí. Tu chce radnice použít na zateplení školy, na což bude potřeba zhruba 83 milionů. Zatím nejméně pravděpodobný projekt k uskutečnění se týká vybudování šesti tříd pro 180 dětí v nevyužívaném prostoru bývalého bazénu. "Tam zatím čekáme na novou výzvu, protože v té první jsme s kmenovými učebnami neuspěli," řekla Prachařová.

Vybudování šesti tříd by stálo odhadem 46 milionů korun. Dotaci chce Liberec získat od ministerstva školství. „Zatím nemáme vyjádření z ministerstva školství, zda bude výzvu vypisovat. Pokud by nebyla, tak by se tato část nerealizovala," dodala náměstkyně.

Liberec má 21 základních škol. Největší investice z posledních let jsou spojené s evropskými dotacemi. Aktuálně spěje k závěru rekonstrukce ZŠ Jabloňová ve Starých Pavlovicích za 104 milionů korun. Dalších skoro 18 milionů tam vydá město za dodání vybavení do odborných učeben.

Mezi další velké opravy z posledních let patří za 113 milionů korun částečná rekonstrukce obou budov ZŠ 5. května v centru města. Zhruba 74 milionů pak stála modernizace obou budov ZŠ náměstí Míru v Ruprechticích, skoro 43 milionů si vyžádala částečná rekonstrukce ZŠ Na Výběžku v Harcově a téměř 40 milionů oprava ZŠ U Školy v Horním Růžodole.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, stavby, školy, správa, Liberec, švermova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec připravuje modernizaci Základní školy Švermova za 169 milionů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.