Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Liberecká průmyslová škola otevře na podzim dvě třídy technického lycea

Střední průmyslová škola v Liberci otevře na podzim dvě třídy technického lycea. Obory získaly akreditaci ministerstva školství, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Škola vznikla loni 1. července sloučením průmyslových škol textilní se strojní a elektrotechnickou právě s cílem otevřít nové obory technického lycea a uspokojit tak poptávku po všeobecného vzdělávání.

První dva roky technického lycea necháme stejné, abychom nastavili určitou laťku ve všeobecných předmětech, a třetí čtvrtý ročník budeme studenty specializovat," řekl ředitel školy Jaroslav Semerád. Jedno zaměření bude podle něj na textilnictví a druhé na strojírenství a informační technologie. „A do budoucna bych chtěl, pokud mi to povolí, ještě třetí třídu lycea se zaměřením na management kybernetické a informační bezpečnosti, zatím ale nemáme ani prostory," dodal ředitel.

Z prostorových důvodů neotevře na podzim průmyslovka obor zaměřený na textilnictví, který budou mít zájemci možnost studovat na lyceu. „Nemáme dost kmenových tříd a upřednostnili jsme lyceum," řekl. Z původních textilních oborů nabídne sloučená škola jen oděvnictví. Textilnictví tím ale neskončí, třídu škola v příštích letech po úpravách budov znovu otevře, náplň chce ale Semerád modernizovat a přizpůsobit poptávce trhu práce. „Zaměřit bychom se chtěli na cirkulární ekonomiku," dodal ředitel.

Na průmyslové škole studuje aktuálně zhruba tisícovka mladých lidí, z toho 800 strojírenské a 200 textilní obory. Pro školní rok 2024/25 škola podle Semeráda otevře deset tříd a je připravena nabrat 300 studentů. Tři třídy budou zaměřené na elektrotechniku, dvě třídy na strojírenství, dvě na informační technologie, k tomu budou dvě třídy lycea a jedna třída oděvnictví. Obory už jsou podle ředitele registrované v systému, přihlášku bude možné podat od 1. do 20. února online i na tiskopisu.

Poptávka po všeobecném vzdělávání podle Půty převyšuje možnosti škol zejména v Liberci. Dvě krajská a jedno soukromé gymnázium nabízejí každoročně v krajském městě 144 míst čtyřletého studia, jednou za dva roky se otevírá třída pedagogického lycea. Nabídka by se tak už letos na podzim měla zvýšit o dalších 60 míst na technickém lyceu, kraj také připravuje stavbu nového pavilonu Gymnázia F. X. Šaldy, který by měl už ve školním roce 2025/26 umožnit přidat dalších 30 míst v prvním ročníku čtyřletého gymnázia. Kapacita všeobecných oborů se tak zvýší o více než 60 procent.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Střední průmyslová škola v Liberci

Štítky ČR, školy, správa, střední, technické, Liberecký, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká průmyslová škola otevře na podzim dvě třídy technického lycea  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.